Melaka, Malakka of Malacca, hoe je het ook noemen wil, is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het is één van de populairste bestemmingen in Maleisië vanwege de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten. Sinds 2008 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Melaka, de basis van Maleisië

Veel mensen zeggen Melaka de basis heeft gelegd voor het huidige Maleisië. Dat komt doordat Melaka één van de grootste handelsporten in Zuidoost Azië was in de tijd dat de Sultans hier regeerde. Handel tussen China, India en Siam (het vroegere Thailand) gebeurde hier op dagelijks basis. De gunstige ligging in de Straat van Malakka was hiervan de grootste reden. Mocht je dus een écht stukje Maleisië willen bezoeken is dit een absolute aanrader.

TIP – bij CheapTickets.nl boek je goedkoop een ticket naar Kuala Lumpur

In de jaren die volgde is Melaka de status van handelspoort verloor ten gunste van Singapore. De daling in de handel beschermde echter wel veel van de oude architectuur. Het historische centrum werd in 2008 een Unesco World Heritage Site. Dat was meteen het beginpunt vernieuwing en renovatie van de stad. Het hedendaagse Melaka trekt bezoekers met de levendige weekendmarkt, schitterend cultureel erfgoed en heerlijk eten.

Melaka

De oude straatjes van Melaka

Bezienswaardigheden

Hoewel je het niet verwacht van een havenstad ademt de stad één en al sfeer uit. Melaka trekt jaarlijks duizenden bezoekers die afkomen op de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten. Er is in Melaka en omgeving ook behoorlijk veel te zien en te doen. Hieronder een aantal bekende.

1. Verken het oude centrum

Het oude centrum van Melaka, ook wel Historic Town Center genoemd, is een must-see tijdens je bezoek aan deze stad. Het is de plek om te zijn. Je vindt hier oude gebouwen, musea’s en bijzondere architectuur. Je kunt makkelijk een dag ronddwalen door het oude centrum. Als je dat doet vergeet dan niet om de volgende plekken te bezoeken.

Stadthuys

Dit is één van Melaka’s mooiste attracties is het Stadthuys. Het Stadthuys wordt beschouwd als één van de oudste Nederlandse gebouwen in het oosten. Het is gebouwd kort nadat de Nederlanders Melaka overnamen in 1641. De naam is ontstaan omdat het een replica is van het voormalige stadhuis in Friesland.

TIP ♥ – entree is 10RM. He tis open van 9:00 tot 17:30 uur.

Christ Church

We gaan nog even verder met Nederlandse gebouwen. Dit gebouw is namelijk gebouwd met bakstenen uit Zeeland. Het is een bekende kerk in het oude centrum.

Porta de Santiago

Zoals de naam al doet vermoeden is dit geen gebouw met Nederlandse roots. Het is dan ook gebouwd door de Portugezen als fort in 1511. Het is een van de meest gefotografeerde plekken in Melaka dus neem je camera mee!

TIP – in het oude centrum en Chinatown mag je NIET roken

Melaka

Christ Church

2. A’Famosa Fort

Het fort werd in 1511 gebouwd op een hevel. A’Famosa besloeg ooit de hele heuvel, maar nu staat er alleen nog een poort (Porta de Santiago). Het werd gebouwd in opdracht van Alfonso de Albuquerque (die de Portugese invasie op de Sala-Malanca heeft geleid). Het is een leuk uitstapje als je wat tijd over hebt in Melaka.

3. Waan je even in China in Chinatown

Eigenlijk is dit het centrum van de stad. Het is daarnaast ook de leukste regio om door te lopen. Je kunt hier werkelijk van alles kopen. Van souvenirs tot eten. De straat waar het allemaal om draait is JIn Hang Jebat, ook wel bekend als Junk St. Melaka. Je vindt hier restaurants, kledingwinkels en souveniershops. Een nadere leuke straat is JI Tun Tan Cheng Lock.

Jonker Walk Night Market 

Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt JIn Hang Jebat omgetoverd tot de Jonker Walk Night Market. Dit is de bekendste markt van de stad, met street food, restaurantjes, marktkraampjes en muziek. Je vindt hier zelfs waarzeggers! Het is een van leukste plekken om de avond door te brengen.

Melakka

4. Ga naar het Melaka Sultanate Palace

Het Melaka Sultanate Palace ligt aan de voet van St. Paul’s Hill en is een houten replica van het 15e-eeuwse paleis van Sultan Mansur Shah. Het werd in 1985 gebouwd met behulp van traditionele bouwtechnieken en materialen, gebaseerd op berekeningen uit de 16e eeuw.

Volgens de verhalen werd Sultan Mansur Shah’s zevenvoudige paleis zonder spijkers gebouwd en ondersteund met gesneden houten pijlers en voorzien van een koper- en zinkdak. Een bijzonder bouwwerk dus.

TIP ♥ – entree is RM2 p.p. Het is geopend van 9:00 tot 18:00 uur.

5. Ontdek de Masjid Selat Melaka

Dit is misschien wel een van de mooiste moskeeën die je kunt bezoeken in Maleisië. De Masjid Selat Melaka (zie foto hieronder) is een gouden moskee die lijkt te zweven boven het water. Het is pas gebouwd in 2006 en dus redelijk recent. Zeker als het vloed is lijkt de tempel te drijven op het water.

TIP ♥ – de beste tijd om de moskee te bezoeken is vroeg in de morgen. Let er op dat je geschikte kleding draagt als je de moskee in wil. Ook niet moslims mogen naar binnen (vrouwen dienen een sjaal te dragen). Uiteraard moet je ook je schoenen uit.

Tours boeken

Je kunt de stad Melaka en de bezienswaardigheden makkelijk zelf bezoeken. Mensen spreken goed Engels en alles staat goed aangegeven. Maar als je op jezelf gaat leer je niet heel veel van de stad. Daarom is het misschien wel leuk om een tour te boeken waardoor je wat meer leert van de stad. Er zijn namelijk een aantal leuke tours die je kunt doen!

Malacca Night Cycling – als Nederlander moet je natuurlijk wel een fietstour boeken. Lekker op de fiets door de stad fietsen. het is een leuke manier om de stad te ontdekken en daarnaast niet duur (RM35  p.p.). De tour begint op 20:30 uur en duurt 1,5 uur. Als je ‘s avonds niet de tijd hebt kun je ook overdag een tour boeken bij de Eco Bike Tour (RM100).

Melaka River Cruise – hou je niet zo van fietsen? Dan kun je ook nog een cruise over de rivier boeken. Je kunt lekker achterover leunen en genieten van al het moois dat voorbij komt. Het kost RM15 p.p en de tocht duurt ongeveer 40 minuten.

Melaka

De schitterende Masjid Selat Malaka

Hoe kom je er?

Melaka is vrij makkelijk te bereiken. Het ligt namelijk ‘slechts’ 144 kilometer van Kuala Lumpur. Met de trein richting Melaka gaat niet, er stopt namelijk geen trein hier (wel in Tampin, 38 kilometer te noorden van Melaka). Ja kunt de stad bereiken via verschillende bussen of met de auto vanuit Kuala Lumpur of Johor Bahru via de North-South Highway.

Met de bus

Melaka heeft een gigantisch busstation (Melaka Sentral) waar veel bussen aankomen en vertrekkken. Een aantal bekende bestemmingen die je vanuit Melaka met de bus kunt bezoeken (of richting Melaka kunt) zijn;

  • Cameron Highlands – RM38 / 5 uur rijden
  • Ipoh – RM35 / 5 uur rijden
  • Kuala Lumpur – RM10 / 2 uur rijden
  • Kota Bharu – RM51 – 10 uur rijden
  • Singapore – RM25 / 4,5 uur rijden

Boek je tickets online

Je kunt je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Gebruik de onderstaanden zoekbox om de actuele prijzen en opties te bekijken.

Powered by 12Go Asia system

Locatie Melaka

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.7/10
    8.7/10

Samenvatting

Melaka, Malakka of Malacca, hoe je het ook noemen wil, is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het is één van de populairste bestemmingen in Maleisië vanwege de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten.

8.7/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.