Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Mount Kinabalu

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 februari, 2019

Mount Kinabalu is misschien wel hét symbool van Maleisië. Met zo’n 4.095 meter hoog is de berg zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. De berg staat ook bekend als Gunung Kinabalu. In de ochtend, wanneer de top van Mount Kinabalu zichtbaar is, heeft het een magische uitstraling! Het beklimmen can Mount Kinabalu is een geweldige ervaring. En belangrijker; het is goed te doen!

Tips voor het beklimmen van Mount Kinabalu

Het beklimmen van Mount Kinabalu is voor veel reizigers één van de eerste punten op hun to-do lijstje voor reizen naar Maleisië. Terecht want deze berg is een voorbeeld van de prachtige natuur in Maleisië. Met 4.095 meter hoog is het één van de hoogste bergen in Zuidoost Azië.

De lokale Kadazan en Dusun stammen noemen het ook wel de ‘Aki Nabalu’. Wat zoiets betekend als ‘De Plaats Waar Geesten Rusten’ wat te maken heeft met het feit dat de geesten van de overledenen hier waken. Niet echt gezellig!

Wij hebben onder deze foto een aantal tips op een rijtje gezet voor het beklimmen van deze berg!

Mount Kinabalu

#1 Hoe boek je een beklimming?

Je MOET een beklimming boeken. Je mag namelijk niet op eigen gelegenheid de berg op. Het is verplicht om te klimmen met een geregistreerde gids en ook met een klimvergunning. Dat heeft alles te maken om de drukte op de berg tegen de gaan.

Er mogen maar 135 mensen per dag de Mount Kinanbalu op. En dat is terecht. Het wordt anders veel te druk. Hier tips om een beklimming te boeken;

 • Boek bij de officiele website 
 • De website raad aan 3 maanden van te voren te boeken. Tijdens het hoogseizoen (maart – augustus) kun je beter nog eerder reserveren
 • Je een porter boeken om je tas de berg te dragen. Als je geen goede conditie hebt is dat zeker een aanrader. Een porter kost je RM65 per dag

#2 Wat kost het?

Dat is afhankelijk van het aantal dagen dat je de berg op wil. De meeste kiezen voor 2 nachten / dag (2D1N), maar je kunt ook 3 nachten blijven. Daarnaast zit er nog een verschil in prijs voor buitenlandse toeristen en Maleisiërs.

De goedkoopste tour die je kunt boeken is een 2D1N (2 dagen – 1 nacht) tour. Dit is de standaard tour en kost je RM1270 p.p.

De opties die je hebt;

 • 2 dagen – 1 nacht ➜ Mount Kinabalu Climb = RM1270 (€255)
 • 3 dagen – 2 nacht ➜ Mount Kinabalu Climb & Kinabalu Park Stay = RM1370 (€275)
 • 2 dagen – 1 nacht ➜ Mount Kinabalu Climb & Kinabalu Park Stay (private room) = RM1820 (€366)

TIP ♥ – check hier alle prijzen van de verschillende tours die je kunt boeken.

Kota Kinabalu

#2 Wat kan je verwachten van zo’n klim?

Je hebt een redelijke conditie nodig om de Kinabalu te beklimmen. Zolang je een aardige conditie hebt moet je wel boven komen. Vergelijk het met de Gunung Rinjani. Uit eigen ervaring wete we dat de terugweg vaak zwaarder is dan de weg omhoog omdat je je knieën dan meer belast.

Als je twijfelt of e het wel haalt huur dan een porter die je spullen draagt (RM65 per dag). Dat scheelt aanzienlijk in de moeilijkheid van de klim.

Hieronder een kleine beschrijving van de 2 dagen -1 nacht tour (Timpohon > Panalaban > Low’s Peak > Timpohon).

Dag 1

Dag 1 vertrek je vanuit Kota Kinabalu (het stadje) richting Kinabalu Park HQ. Vanaf hier vervolg je de route naar Panalaban. Zo ziet je dag er uit.

 • 6:00 uur – 7:00 uur – pick-up bij je accommodatie om 2 uur naar Kinabalu Park Headquarter te rijden. Hier verzamel je met je groep en krijg je je lunchpakket;
 • 9:00 uur – de touroperator regelt alle nodige registraties, wijst een gids aan en je krijgt je ID pasje. Deze moet je ALTIJD bij je hebben;
 • Timpohon Gate – je vertrekt naar de Timpohon Gate. Hier begint de klim naar de top van Mount Kinabalu;

De klim duurt zo’n 4 tot 5 uur, afhankelijk van je conditie. Je komt uiteindelijk aan bij Panalaban Base Camp op 3.272 meter hoogte. De kans is dus aanwezig dat je last krijgt van de hoogte. Klim daarom altijd op je eigen tempo! Je slaapt in Laban Rata waar je ook eet.

TIP ♥ – ga vroeg slapen want je moet er midden in de nacht uit voor het laatste stukje naar de top!

Dag 2

Dag 2 vertrek je Panalaban naar Low’s Peak. Vanaf hier ga je langzaam weer naar beneden. Zo ziet je dag er uit.

 • 2:00 uur – opstaan en ontbijten voordat je het laatste stukje naar de top van Mount Kinabalu klimt;
 • Low’s Peak – het laatste stukje naar Low’s peak op 4.095 meter hoogte is het moeilijkste stukje;
 • Zonsopkomst – als je een beetje doorklimt kun je de magische zonsopkomst zien op de top!
 • 7:00 – je vertrekt vand e top terug naar Panalaban voor ontbijt;

Je gaat weer helemaal terug naar de Timpohon Gate waar je terug wordt gebracht bij Kinabalu Park Headquarter. Je komt tussen 13:00 uur en 15:00 weer terug. Vanaf hier wordt je weer terug gebracht naar je accommodatie.

Kota Kinabalu

#4 Wat is de beste tijd?

De beste tijd om Mount Kinabalu te beklimmen is tussen maart en augustus. In deze maanden valt er de minste regen in deze regio, hoewel dat nooit te voorspellen is. Het hoogseizoen is van april tot juni.

Je kunt de berg ook in andere maanden klimmen, maar probeer september tot en met december te vermijden. Dit zijn de natste maanden.

Reistijd Mount Kinabalu

#5 Wat moet je meenemen?

Als je fit en gezond bent, heb je alleen de basisuitrusting nodig om Mount Kinabalu te beklimmen. Wij hebben de beklimming gedaan in hardloopschoenen, trainingsbroek, een t-shirt en twee vesten/jacks. Hier zijn een paar andere dingen die je nodig hebt.

 • Een kleine rugzak
 • Een waterdichte jas
 • Een pet of hoed
 • Waterflessen – je kunt ze onderweg vullen
 • Snacks
 • Blaren pleisters
 • Een paar dikke wandelsokken
 • Een beetje kleingeld voor eten/drinken
 • Basis toiletartikelen en medicijnen
 • Zonnebril – als je geluk hebt
 • Zonnenbrand
 • Camera
Kota Kinabalu

Het stadje Kota Kinabalu

De meeste reizigers komen hier vanwege Mt. Kinabalu, om te duiken in Sipadan (wat hier goed kan) of om jungle trekkings te doen. De stad Kota Kinabalu is hierdoor een verplichte stop omdat hier de meeste tours vertrekken en de plek is om verder te reizen.

De stad zelf heeft een leuk centrum waar zowel expats wonen als de inheemse Kadazan bevolking.

Het uitgaansleven is niet zo groot als bijvoorbeeld Koh Samui in Thailand maar juist relaxed en laid-back. Daarnaast is het eten hier heerlijk!

TIP ♥ – bij Booking.com vind je de best hotels en hostels.

Hoe kom je er?

Kota Kinabalu heeft een vliegveld. De meeste reizigers vliegen dan ook richting Kinabalu. Tickets kun je goedkoop boeken via Skyscanner. Een enkeltje vanuit Kuala Lumpur kost vaak niet meer dan €30.

Er zijn natuurlijk meer manieren om hier te komen. Minivans vertrekken hier elk uur van de dag naar andere bestemmingen in Borneo. Hieronder een overzicht van een aantal bestemmingen;

 • Sandakan – RM45 – 6 uur
 • Kota Belud – RM10 – 1 uur
 • Semporna – Rm75 – 9 uur

Locatie Kota Kinabalu

Wat wij vinden:
 • 7.8/10
  Azië Expert - 7.8/10
7.8/10

Samenvatting

Mount Kinabalu is misschien wel hét symbool van Maleisië. Met zo’n 4.095 meter hoog is Mount Kinabalu zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. In het Bahasa Maleisisch staat het ook bekend als Gunung Kinabalu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.