Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Taman Negara Nationaal Park

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 24

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara Nationaal Park bezoekt! Het is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vind je ook nog een breed scala aan wilde dieren.

Op deze pagina vertellen we je het volgende over Taman Negara;

Wat vonden wij van Taman Negara

Wij zijn ondertussen twee keer in Taman Negara geweest en vonden het beide keren geweldig. Je zit hier letterlijk midden in het regenwoud en dat is iets dat wij in Nederland niet echt kennen. Het is dus een bijzondere ervaring om je ineens tussen gigantische bomen en slingerende apen te bevinden.

TIP ♥ – ga bij voorkeur niet in het droogseizoen (januari t/m maart) want dan staat de rivier erg laag.

Jungle Life

Diep in de jungle leven hier veel verschillende dieren waaronder olifanten, tijgers, luipaarden, slangen, apen en neushoorns. Wij, en de meeste andere reizigers, spotten alleen apen aangezien de rest ver in de jungle leeft.

Dieren die je nog wel kan zien zijn slangen (bijv. pythons), hagedissen, herten en vogels. Daarnaast vind je hier ook nog eens een kleine 8.000 soorten planten!

Taman Negara

Canopy Walk in de bossen

In het Taman Negara Nationaal Park zijn ook veel verschillende looproutes waar je de meest bijzondere dingen tegen komt. Taman Negara heeft met 500 meter zelfs één van de langste canopy’s ter wereld. Je kunt er ook de echte bewoners tegen komen, de Batek stammen, ook wel Orang Asli genoemd. Er leven zo’n 200 tot 400 Bateks in Taman Negara Nationaal Park.

Bezoeken Taman Negara

Hoe langer je verblijft in het park des te meer je ziet. Twee dagen zijn makkelijk te vullen in het park en is eigenlijk ook wel nodig om het beste te zien. Maar zelfs in één dag zal je versteld staan van de dingen die je hier ziet.

Het is de moeite waard om een overnachting te boeken met een trektocht of op zijn minst een lange boottocht op één van de rivieren van het park.

Er zijn GEEN pinautomaten bij Taman Negara of Kuala Tahan. Neem dus genoeg cash mee.

Dieren in het Taman Negara

Diep in het Taman Negara leven veel wilde dieren. De kans dat je ze tegen komt is heel erg klein maar er leven olifanten, tijgers, luipaarden en neushoorns. Ze leven ver van de paden waar toeristen lopen. Onderweg kan je wel slangen tegen komen, waaronder pythons.

Daarnaast leven er veel apen die je soms bij de ingang van het park al kan spotten. Verder vind je hier nog zwijnen, herten en vogels. Tijdens een wandeling door het park kom je ongetwijfeld een van deze dieren tegen.

TIP ♥ – Bezoek Taman Negara met een echte Maleisië specialist. Evaneos koppelt lokale reisagenten met Nederlandse reizigers!

Taman Negara

Kuala Tahan

Als er ergens Taman Negara staat wordt er vaak Kuala Tahan bedoelt. Dit dorpje ligt aan de andere kant van de rivier van Taman Negara. Het is de plek waar bijna iedereen overnacht en slaapt. Met een bootje kun je voor 1 Ringit per persoon oversteken naar de ingang van het park. Bootjes varen tussen 8:00 en 23:00 uur.

6x dingen om te doen in Taman Negara

In, en rondom, het park kan je een aantal leuke activiteiten doen. De belangrijkste reden dat mensen hier komen is natuurlijk om het Taman Negara National Park te verkennen. De meest eengeboden tours zijn dan ook trektochten door het park variërend van een dag tot een paar dagen. Naast trektochten in het park kan je ook tours boeken die buiten het park liggen zoals een 4WD safari door de jungle.

Hieronder staat de leukste activiteiten die je kunt ondernemen in en rondom het park.

#1 Doe de Canopy Walk

De Canopy Walk is veruit de bekendste activiteit in het park. Het is een systeem van hangende touwbruggen door de hoogste bomen van het park. Met 530 meter lang en 40 meter boven de grond is het is een van de langste canopy walks van de wereld.

Dit is een must-do activiteit in Taman Negara. Je vindt de touwbruggen op zo’n 1,5 kilometer van de ingang. Je kunt gewoon het pad en de wegwijzers volgen.

TIP ♥ – je betaald 5RM p.p entree.

Gesloten

De Canopy Walk is gesloten wegens onderhoud. Dit is sinds eind 2018 en zou een maand moeten duren, maar het is nog niet open. Waneer het weer toegankelijk is, is niet bekend.

#2 Maak een Jungle Trekking

Taman Negara is een van de beste plekken in Maleisië voor een hike. Er zijn veel routes en één van de meest populaire routes is de Bukit Teresek. Je loopt door het indrukwekkende regenwoud.

Deze 1,7 kilometer lange hike duurt ongeveer 30 – 45 minuten. Onderweg kom je op uitzichtpunten en geniet je van het prachtige panoramisch uitzicht op Gunung Tahan.

Andere populaire routes zijn Lubok Simpon (20 – 30 min), Gua Telinga (2,5 uur tot 3 uur), Bumbun Kumbang (4 uur) en Lata Berkoh (5 uur).

TIP ♥ – je kunt ook naar de berg Gunung Tahan . Dat is 53 kilometer van Kuala Tahan. Een tour is 7 dagen, 6 nachten. Uitdagend, maar mooi!

Taman Negara

#3 Ga ’s nachts de jungle in met de Night Walk

Je kunt ook in de avond een trekking doen door de jungle. Je ziet en hoort de jungle tot leven komen. De Night Jungle Walk is de beste manier om de nachtdieren in Taman Negara te zien. Mits je geluk hebt. ’s Nachts komt deze kant van de jungle tot leven.

Breng je eigen zaklamp mee want het is hier echt donker!

TIP ♥ – tours kun je boeken in het dorpje. Reken op zo’n 30RM p.p

#4 Verken de rivier met een boat Cruise

Lekker in een bootje stroomafwaarts van Sungai Tahan naar Lata Berkoh cruisen en genieten van de flora en fauna langs de rivier. Lata Berkoh is een van de juwelen in Taman Negara en een favoriete plek voor bezoekers van het park.

#5 Raften met een kano

Als je liever wat sneller gaat moet je kiezen voor Rapid Shooting. Een soort an raften alleen dan met een kano. In een houten boot gaat je door zeven rapids (stroomversnellingen) langs Sungai Tembeling. Deze tour begint bij de Kuala Tahan pier en gaat naar Kuala Terenggan.

Om veiligheidsredenen krijg je van de de bootman en gids instructies. Je bent ook verplicht om een reddingsvest te dragen. Overigens is deze activiteit niet heel speciaal in het droogseizoen. Het water staat dan te laag om het echt spannend te maken.

TIP ♥ – een tour kost 45RM p.p.

Taman Negara

#6 Doe de grotten tour

De lime stone grotten hier zijn garantie voor plezier. Er zijn verschillende tours richting de grotten te boeken, maar wij raden aan om minimaal 1 nacht in een grot te overnachten. Het is een bijzondere ervaring om midden in de jungle te overnachten en ’s nachts alle dieren van de jungle te horen.

De grotten zijn de thuisbasis voor diverse vleermuizen, slangen en heel veel insecten. Ze zullen om je heen zijn als je de grot verkent. Wij kozen voor de 2 dagen, 1 nacht tour en dit is in principe genoeg om de grotten en de jungle echt te ervaren.

Tours kun je in het dorpje boeken, iedereen biedt deze tour aan. Je kunt onderhandelen over de prijs.

TIP ♥ – een tour kost je zo’n 220RM p.p.

Taman Negara

Uitzicht vanuit het park

Overnachten Taman Negara

Zoals gezegd kiest bijna iedereen er voor om te overnachten in Kuala Tahan. Dit dorpje biedt de meeste betaalbare accommodatie en ligt letterlijk tegenover de ingang van het national park. Je bent binnen een minuut in het park.

Er zijn ook opties in het park. In Kuala Tahan kom je aan als je met de boot, bus of auto naar het Taman Negara National Park reist.

Daarnaast vind je hier ook leuke restaurants die drijven op de rivier. Ook kan je vanaf hier tours boeken die niet in het National Park liggen (bijvoorbeeld een 4WD tour door de jungle). Overnachten kan hier voor RM45 tot RM500. Hieronder onze favoriete opties.

Mutiara Taman Negara

Budget Maleisië

Dit resort ligt in het National Park vlak bij de ingang. Prachtig gelegen bungalows.

Holiday View Inn

Dit hotel ligt in Kuala Tahan op loopafstand van het Taman Negara National Park.

Balai Serama

Dit guesthouse ligt buiten Kuala Tahan en verder van het park maar wel in een mooie omgeivng.

Taman Negara

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om in Taman Negara te komen. De meeste reizigers kiezen er voor om te overnachten in Kuala Tahan (zie overnachten hier onder). Dit is het dorpje wat voor de ingang van het park ligt. Hier vind je ook de meeste betaalbare accommodatie en de gezelligste restaurants, die overigens drijven op de rivier.

De meeste reizigers komen naar Taman Nagara vanuit Kuala Lumpur. De leukste en meest gebruikte route om er te komen is richting Kuala Tembeling en vanaf daar met de boot naar het park te reizen. Zo zie je het meeste van de omgeving. Hieronder staan de beste opties.

Lokaal vervoer

Ja kan zelf naar Taman Negara afreizen. Als je uit Kuala Lumpur komt kun je een bus pakken naar Jerantut. Vanaf hier kan je de bus nemen naar de ‘jetty’ in Kuala Tembeling vanwaar de boot naar Kuala Tahan gaat. Dit dorp ligt tegenover het Taman Negara National Park.

Tours

Wat makkelijker, en vaak ook sneller is, is om een vervoer te regelen vanaf Kuala Lumpur bij een van de reisbureaus. Er zitten er genoeg in Kuala Lumpur. Wij hebben goede ervaringen met NKS Travel & Hotel. Zij brengen je voor RM 80 (2016) per persoon naar Kuala Tahan incl bootreis.

Huurauto

In Maleisië kun je heel makkelijk zelf rondrijden in een auto. De wegen zijn goed in vergelijking met andere landen in Azië en plaatsen staan goed aangegeven. Een auto kun je al huren vanaf €100 tot €150 per week, exclusief benzinekosten. Op beide vliegvelden in Kuala Lumpur kun je auto’s huren.

Beste reistijd

De temperatuur in het Taman Negara National Park is het heel jaar door prima. Overdag wordt het zo’n 30°C tot 35°C en ’s avonds kan het iets afkoelen. Het regenseizoen loopt van december tot en met januari.

Het piekseizoen in Taman Negara zijn de maanden juni tot en met september

Dit betekent dat je laat in de middag of in de avond wat regen kan verwachten. Vaak niet langer dan een uurtje. Het park is het hele jaar geopend voor toeristen.

Het regenseizoen zorgt voor een hoge waterstand in de rivier waardoor boottochten een stuk leuker zijn. Nadeel is dat je kleren vochtig blijven :)

beste reistijd Taman Negara

Locatie Taman Negara

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Azië Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara Nationaal Park bezoekt! Het is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vindt je daarnaast nog een breed scala aan wilde dieren.

24 comments

 1. Thomas

  Allen, ik kom net uit het park gewandeld en de Canopy Walk is deels weer geopend (zo’n 250 meter). Vlak voor de opening in Oktober 2019 is er helaas een boom op een gedeelte van de Canopy Walk gevallen, waardoor dit gedeelte opnieuw gesloten is. Men wacht op goedkeuring voor het bouwen van een nieuwe Canopy Walk van 1km die over de rivier zou moeten gaan.

 2. Mandy

  Goedemorgen,

  Wij vertrekken in Juli voor 3 weken naar Maleisië. We beginnen in KL en willen daarna door naar Taman Negara. Weet iemand hoelang de reistijd van KL naar Taman Negara is? Ik wil dit namelijk wel via een bureau boeken.

 3. Bruce

  Goedenavond,

  Wij gaan een rondreis maken door maleisie: Kuala Lumpur – Taman Negare – Cameron Highlands – Perhetian. Kunnen we beter Taman Negara – Cameron Higlands doen of juist anders van Kuala Lumpur eerst naar Cameron Higlands en dan Taman Negara?

  Alvast bedankt

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Bruce,

   dat is om het even. Taman Negara ligt dichterbij Perhentians dus het is logische om eerst naar CH te gaan, dan daar Taman Negara en vervolgens naar de Perhentians.Het vervoer in Maleisië is echter heel efficiënt dus het maakt qua tijd niet heel veel uit.

   Happy travels,
   Ties

 4. Sandra

  Hallo, wij willen graag 3 dagen de jungle in. Is dat altijd 1 dag een grot en de andere dag een hut? Of heb je nog meer andere tochten?
  Daarna willen we of naar de Perhentians of naar Kapas, wat is de beste en snelste verbinding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder