Door de ontwikkeling die Sri Lanka door maakt is het niet langer het ‘koopje’ dat het ooit was. Nog steeds zijn de prijzen hier vergelijkbaar met andere landen in Zuid-Oost Azië maar het is goedkoper geweest. Wat je budget Sri Lanka moet zijn is geheel afhankelijk van je jezelf. Als je in low budget accommodatie aan het strand slaapt en simpel eet kan je voor €30 per dag makkelijk leven.

Budget Sri Lanka

Als je niet op een budget reist kan je ook op de big-spending tour in Sri Lanka. Als je kiest voor dure hotels, eten in de meest fancy restaurants en reizen met een privé chauffeur kan je zo maar €350 per dag uitgeven. Dat is echter niet voor de meeste reizigers weggelegd. Als je ‘normaal’ reist hoeft je budget Sri Lanka niet hoger te zijn dan €30 per dag zolang je met lokaal vervoer reist (je kunt voor €15 van de ene kant naar de andere kant van het eiland reizen) en in low-budget accommodatie overnacht.

TIP – low-budget reizigers moeten rekenen op zo’n €20 per dag. Wij reisde in 2015 iets luxer, voor zo’n €40 per persoon per dag.

Realistisch

Wees realistisch met het plannen van je budget Sri Lanka. €15 per dag aanhouden kan, maar is niet makkelijk. Als je rekent op €15 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en doe je alleen gratis tours.

Kosten per persoon per dag

Budget Sri Lanka

Wat kost het reizen

Je kan een reis door Sri Lanka zo duur maken als je zelf wil. Het land heeft alle mogelijke opties. Van low-budget backpackreizen tot de meest luxe rondreizen waar je allen in resorts slaapt. Wij gaven in 2015 zo’n €40 per persoon per dag uit. Het kan goedkoper als je in dorms slaapt en gratis bezienswaardigheden bezoekt, het kan ook duurder als je alleen in luxere hotels wil slapen. Hieronder een overzicht van onze kosten;

Eten en drinken

Naast het feit dat het eten hier ontzettend lekker is, is het ook bijzonder goedkoop. Als je een straat kraampje op zoekt en wat street food bestelt kost dat je vaak niet meer dan €2 a €3 voor een eenvoudig gerecht zoals kottu roti, groenten, vlees, rijst, kip, en alles wat daar tussenin valt.

Als je liever en een restaurant eet met alle toebehoren kun je nog steeds goedkoop eten. In een normaal restaurant betaal je zo’n €5 voor een maaltijd. In een luxer restaurant moet je rekenen op zo’n €10 per maaltijd.

TIP – buiten de grote steden van Colombo en Kandy, vind je weinig Westers eten.

Je kunt heerlijk eten in Sri Lanka.

Accommodatie

Accommodatie is in alle soorten en maten te vinden. Vooral aan de kust en rond Nuwara Eliya vind je luxe resorts. Daar vind je de grote internationale hotelketens waar hotelkamers makkelijk €300 per nacht kunnen kosten.

Als dat een beetje buiten je budget valt zijn er goedkopere accommodatie in het hele land. Een eigen (tweepersoons) kamer in een hostel met met eigen badkamer begint bij zo’n €10 per nacht. Als je airco op je kamer wil betaal je daar vaak zo’n €5 extra voor.

TIP – houd de deals van Booking.com goed in de gaten. Dat kan zomaar €10 per nacht scheen.

Vervoer

Vervoer in Sri Lanka is niet zo heel duur. De meeste mensen reizen met de (mini) bus of trein. In de stad kun je alles met een TukTuk doen. Een TukTuk kun je ook huren voor een dag. Dat kost je zo’n €20 incl. chauffeur.

Treinreizen zijn in Sri Lanka ontzettend populair, hoewel vaak ook langzamer. Enkele bekende routes zijn die van Colombo naar Jaffna (€1-5), Kandy naar Nuwara Eliya is (€1-3) en Colombo naar Galle (€2).

reizen met de bus is ook erg populair, en vaak ook sneller dan de trein. Zo kost een ritje van Kandy naar Colombo je tussen de 150 en 250 Rs (€1 tot €1,50) voor een rit van 4 uur.

Munteenheid

De Srilankaanse rupee is de munteenheid van Sri Lanka. De officiële afkorting van deze valuta is LKR. Munten zijn beschikbaar in 25 en 50 cent en 1, 2, 5, en 10 roepie. Papiergeld is beschikbaar in 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 en 2.000 roepie. 1.000 LKR is ongeveer €6.

Pinnen

Pinautomaten (ATM) zijn bijna overal beschikbaar, behalve op de afgelegen gebieden. De meest geven biljetten van 5.000 roepie. Als je ze kleiner kunt krijgen doe dat dan omdat ze niet altijd terug hebben van 5.000 roepie.

Neem daarnaast altijd een creditcard mee. Hiermee kun je in grotere hotels altijd betalen. Je kunt ook je vluchten betalen en pinnen met een creditcard.

Prijzen

Iets waar je ook rekening mee moet houden is het feit dat je hier als toerist meer betaald dat locals. Nationale Parken en andere highlights kennen ‘toeristen prijzen’ en prijzen voor de locals. Het kan daarom voorkomen dat locals bij een nationaal park €0,25 betalen terwijl jij €25 neer kan leggen.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Sri Lanka hoeft niet zo duur te zijn. Uiteraard is het wel afhankelijk van je eigen wensen. De echte low-budget backpackers kunnen voor €20 per dag reizen. Als je het iets luxer wil reken dan op ongeveer €35 tot €40 per persoon er dag. Met z'n tweeën reizen is altijd goedkoper.

4.0