Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Similan Eilanden

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 4 februari, 2020

De Similan eilanden zijn bekend bij duikers over de hele wereld. De eilanden vormen samen het Similan Marine National Park. Het ligt zo’n 60 kilometer uit de kust in het zuidwesten van Thailand. De eilanden zijn onder water net zo mooi als boven water. Regenwouden en hagelwitte stranden boven water worden afgewisseld met koraalriffen en bijzondere vissen onder water.

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Bij CheapTickets boek je een retourtje Thailand voor €420

De indrukwekkende Similan eilanden

In totaal zijn er elf eilanden. Van die elf eilanden zijn er maar twee eilanden waar er een ranger station en accommodatie is; dit zijn eiland 4 (Koh Miang) en eiland 8 (Koh Similan). Het belangrijkste eiland qua accommodatie en activiteiten is eiland 4; Koh Miang.

De naam Similan komt overigens van het Maleise woord Sembilan wat ‘negen’ betekend. Het bijzondere is dat elk eiland een eigen naam heeft maar iedereen de eilanden noemt bij het nummer. Op eiland 4, Koh Miang, vind je de meeste accommodatie

LOCAL ♥ – Geen tijd of zin om alles zelf uit te zoeken en toch het maximale uit je reis halen? Neem een kijkje bij Local Hero Travel en stel samen met een lokale reisspecialist jouw ideale rondreis samen. Op maat en met een local touch, zodat je reis echt uniek is. Betaalbaar maatwerk voor de doe-het-zelf reiziger.

Similan

Het heldere water in Similan is een van de redenen waarom duiken hier zo populair is

Nummering Similan eilanden

Van noord naar zuid zijn de eilanden genummerd van 1 tot 9 (zonder de twee recent toegevoegde eilanden). Het grootse eiland is Koh Similan, toch vind je hier alleen een camping en één restaurant. Het ‘zenuwcentrum’ is Koh Miang dat tevens de mooiste stranden heeft van alle eilanden. Op het eiland Koh Hu Yong leggen schildpadden hun eieren.

Wat is er te doen op de Similan eilanden?

De Similan eilanden worden nog niet zo heel druk bezocht. Het feit dat je hier ook bijna geen accommodatie vindt betekent dat er op de eilanden zelf weinig is te doen. Veel reizigers kiezen voor een dagtrip naar deze eilanden om dezelfde dag nog terug te gaan.

TIP ♥ – er zijn een aantal wandelingen naar mooie plekjes. Zo is er de Small Beach Track die je brengt naar een kleine verlaten baai waar je goed kunt snorkelen. Andere leuke wandelingen zijn Viewpoint Trail en Sunset Point.

Toch is er wel het een en ander te doen. Wij hebben een paar dingen op een rij gezet;

#1 Ga duiken en snorkelen

Het park bestond altijd uit negen eilanden maar recent zijn er twee eilanden toegevoegd; Koh Bon en Koh Tachai. Het koraal bij deze twee eilanden is nog in goede staat omdat het de tijd heeft gehad om te herstellen. Hier door is het, samen met Koh Tao, een van de beste duik- en snorkellocaties van Thailand.

De beste duiklocaties

Je kunt op veel plekken in het park duiken. De meeste plekken vind je bij de 6 eilanden ten noorden van Koh Miang. Het zuiden van het park mag je als duiker niet komen. Je moet overigens een duiktour boeken want je mag niet op eigen houtje duiken hier.

TIP ♥ – boeken kan zelfs in Phuket en Khao Lak (13000 Baht, 3-daagse cursus).

Wat zie je zoal?

De eilanden en het nationale park zullen voor alle reizigers voelen als een tropisch paradijs. De granieten rotsblokken in contrast met het helder blauwe water en hagelwitte stranden zorgen voor een prachtig plaatje.

Duikers kunnen zich hier aardig uitleven met uitzichten tot 30 meter onderwater. Naast prachtige koraal vind je hier ook murenen, rifhaaien, manta’s, grote kreeften, enorme tonijnen en schildpadden.

Raja Ampat

#2 Verken de natuur op Similan

Helaas zorgt het toerisme ook hier voor negatieve effecten op het milieu. De eilanden en de perfecte duik- en snorkellocaties zijn een populaire dagtrip vanuit Phuket.

Dit zorgt voor beschadiging van het milieu en op sommige plekken is het koraal ernstig beschadigd door het uitgooien van ankers en het dynamiet vissen van de locals.
Gelukkig heeft de overheid dit door en is vissen hier nu strikt verboden. Daarnaast worden er hoge eisen gesteld aan tourbureau ’s en sluiten de eilanden in het moesson van mei tot november.

TIP ♥ – voor meer informatie bezoek de officiële website van het Nationale park Similan-islands.com.

Similan

Prima plek om een dagje door te brengen!

Hoe kom je er?

Er gaat geen lokale ferry naar de eilanden dus je zult altijd met een organisatie mee moeten. Er zijn een aantal manieren om in het park te komen.

 • Duikcusus – een duikcursus boeken brengt je een aantal dagen in het park.
 • Een dagtrip – je kunt vanuit Phuket of Khao Lak ook dagtrips boeken voor 2.500 tot 3.500 Baht

Wij raden aan om en trip te boeken in Phuket. De meeste mensen vertrekken vanaf hier, je wordt opgehaald bij je accommodatie en je hoeft niet zelf naar Khao Lak te reizen.

Beste reistijd

Het park is open van november tot en met mei maar de beste tijd om de Similan eilanden te bezoeken zijn december tot met maart. De minste regen valt in februari en maart, waneer ook de zee het kalmst is. Dat makt het ook de beste maanden om te duiken. In onze zomermaanden begint het meer te regenen.

Locatie Similan eilanden

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De Similan eilanden zijn bekend bij duikers over de hele wereld. De eilanden vormen samen het Similan Marine National Park. Het ligt zo’n 60 kilometer uit de kust in het zuidwesten van Thailand. De eilanden zijn onder water net zo mooi als boven water. Regenwouden en hagelwitte stranden boven water worden afgewisseld met koraalriffen en bijzondere vissen onder water.

5 comments

 1. Monika

  Beste,
  Lees ik het nu goed en is alleen het park open van November tot Maart? Of bestaat er wel de mogelijkheid om buiten deze maanden, vanaf Phuket een dagtrip te maken om er te duiken?

 2. tom

  beste,
  ik heb ergens vernomen dat koh tachai tijdelijk is gesloten wegens al het afval en de beschadigde koralen, maar op u site staat dat koh tachai een van e-de enige eilanden is dat nog een onbeschadigd koraal heeft. zou u mij wat meer info willen geven aub

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Tom,

   Koh Tachai is inderdaad gesloten geweest. Volgens onze bronnen is het daarna in 2017 weer open gegaan.
   Het kan altijd zijn dat de lokale overheid besluit om het weer te sluiten ter bescherming van het koraal.

   Groeten,
   Sjoerd

 3. Stephanie kroone

  Wij gaan 6 juli tot 26 juli naar Thailand en we beginnen in het noorden en willen de laatste week naar het zuiden.
  We willen ook graag naar de similan eilanden maar het is dan regen seizoen. Is het dan de moeite om daar naar toe te gaan?
  En nog andere goeie tips naar welke strand eilanden te gaan in het regenseizoen?

  1. Ties Post author

   Hoi Stephanie,

   Het park is open van november tot en met mei dus in juli is het sowieso geen optie om hier heen te komen.
   Op de pagina beste reistijd Thailand kun je precies zien waar en op welk eiland het weer goed is in de maand juli :)

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder