Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Budget Thailand

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Je kan een reis of vakantie in Thailand zo luxe of sober maken als je zelf wilt. Omdat iedereen andere wensen heeft is het moeilijk om een vast bedrag te noemen als richtpunt voor budget Thailand. Zoals zo veel landen in Azië is ook het leven in Thailand goedkoper dan het leven in Nederland. Met €30-35 per dag kun je redelijk goed rondkomen in Thailand.

Dan hebben we het over; een overnachting in ho(s)tels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een highlight Thailand bezoeken en wat boodschappen. Als je wil weten wat je uit gaat geven in Thailand en aan wat voor budget Thailand je ongeveer moet denken lees dan snel verder op deze pagina. Hier vertellen we je alles over onder andere:

Budget Thailand

Er is nogal wat te vinden op internet over wat mensen uit geven. Het ligt er ook aan wat voor soort reiziger je zelf bent. Een backpacker kan voor €25 per dag wel rondkomen, maar als je wat meer luxe wil onderweg ben je zomaar €40 per dag kwijt. Hou er daarnaast ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Bangkok, Phuket en Phi Phi, duurder zijn dan minder bekende bestemmingen.

TIP ♥ – reken op minimaal €30 tot €40 per dag als budget

€30 per dag is voornamelijk voor de (low budget) backpackers en slaap je voornamelijk in hostels (dorms) en doe je niet al te veel gekke dingen. Daarnaast is niet iedereen een backpacker. Als je kiest voor hotels en af en toe wat luxer reist en eet, ga je makkelijk naar de €45 per dag.

Wat gaven wij uit?

De eerste keer dat wij in Thailand waren was in 2009. Als echte backpackers reisde ook wij voor €20 per dag door Thailand. De laatste jaren reizen we niet meer low-budget backpack stijl. We slapen wel in hostels, maar dan in privekamers en we reizen af en toe met de minivans i.p.v. de lokale bus. Eigenlijk zoals 90% van alle reizigers doet. Wij reisde de laatste keer voor €40 p.p. per dag.

Kosten per persoon per dag

Budget Thailand

Wat kost het reizen door Thailand?

Thailand kan een zeer goedkope plek zijn om te reizen. Als je niet te veel eisen stelt kun je rond reizen voor zo’n 800 baht (€20) per dag. Dan ben je wel genoodzaakt te kiezen voor eenvoudige accommodatie, eten, drinken en reizen zoals de locals. En dure resorts in Phuket, Koh Samui en Koh Phi Phi zijn niet aan je besteed. Hieronder een idee wat je ongeveer uit zal geven.

Kosten voor accommodatie

Het meeste geld geef je uit aan je accommodatie. Dat kan heel veel zijn, of juist heel weinig. De kosten voor het overnachten variëren tussen de €5 (200 baht) en de €25 (1.000 baht) per nacht. Slapen in een dorm, een gedeelde slaapkamer in een hostel, is al mogelijk voor 200 baht per nacht. Ben je op zoek naar een privé kamer in hostel? Dan ben je al snel 800 tot 1.000 baht per nacht kwijt. 

Alle soorten en maten accommodatie is beschikbaar in Thailand. De regel ‘ you get what you pay for‘ is hier wel van toepassing, dus verwacht voor €5 per nacht geen Hilton taferelen.

Voorbeeld van onze kosten voor accommodatie;

 • Tweepersoonskamer hotel in Bangkok  €32
 • Tweepersoonskamer hostel Chiang Mai  €16
 • Bungalow op Koh Lanta  €14
 • Bungalow aan strand op Koh Phangan  €17
 • Tweepersoonskamer hostel Sukhothai  €13
 • Tweepersoonskamer hostel Pai  €15

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de €21 per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen. Dan kom je op zo’n €10,50 p.p. per nacht. Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Slaap je in dorms? Reken dan op €5 p.p. per dag. De kosten voor accommodatie zijn bepalend voor je budget Thailand.

Budget Thailand

Een resort als dit op Koh Phi Phi kost je wel een paar duizen baht per nacht. Dat heeft wel invloed op je budget Thailand

Kosten voor eten en drinken

Het eten is in Thailand niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens goedkoop. Voor 200 baht kun je drie maaltijden per dag halen. Vooral de night markets en eet kraampjes (street food) zijn spot goedkoop. En het eten is ook nog eens heel lekker.

Wil je liever in restaurants eten? Dat kan ook. Je bent dan wel iets duurder uit. Reken op zo’n 400 baht voor een maaltijd en een biertje in een toeristisch plek. Wij hebben in Thailand bijna elke dag gegeten voor minder dan €10. Geen geld als je bedenkt hoe overheerlijk het eten hier is.

Een voorbeeld van onze kosten voor eten

 • Thai Street Food  €1 – €2
 • Pad Thai (lekker!)  €1,25
 • Maaltijd in lokaal restaurant  €4
 • Complete maaltijd met verse vis op Koh Phangan  €6
 • Pizza in ‘luxe’ restaurant  €8
 • Lokaal ontbijt  €3

Kosten voor drinken:

 • 1 liter water  €1
 • Verse fruit smoothie  €3
 • Biertje op terras  €2
 • Biertje uit supermarkt  €1

Kosten per dag

Bij sommige accommodatie zit ontbijt in de kamerprijs dus die kosten heb je niet elke dag. Gemiddeld waren wij zo’n €19 per dag, zo’n €9,50 p.p. kwijt aan eten en drinken. Dat is als je niet heel gek doet en veel lokaal eet.

Budget Thailand

Als je het bij street food houdt kun je een lager budget Thailand aanhouden

Koste voor vervoer

Het vervoer kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt de belangrijkste highlights bezoeken door er met de minivan, trein, bus of TukTuk heen te gaan. Van stad naar stad ga je meestal met de bus. Een tourbus, met airco en luxere stoelen, van Bangkok naar Phuket kost al snel 500 baht. Een lokale bus is al snel de helft goedkoper, maar ook langzamer.

Als je in de stad bent, of op eilanden kun je een TukTuk te nemen. TukTuk’s rijden je al va A naar B voor een paar baht. Afhankelijk van de afstand en de plek waar je bent. Een brommer huren in Thailand kost je zo’n zo’n 150 tot 250 baht per dag.

Binnenlandse vluchten worden steeds goedkoper, maar het is afhankelijk van je budget Thailand of je dat wil overwegen. Wij vinden het vaak relaxter om een uur te vliegen voor €50 dan voor €20 de hele dag in de bus en boot te zitten.

Voorbeeld van onze kosten voor vervoer:

 • Bus Bangkok naar Chiang Mai  €14
 • Minivan Chiang Mai naar Pai  €3,85
 • Vlucht Chiang Mai naar Suratthani  €48
 • Boot Suratthani naar Koh Phangan  €17
 • Bus Krabi naar Bangkok  €15

12GoAsia

Sinds een tijdje kun je je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Super makkelijk als je in Vietnam bent (of thuis) en de tickets voor bussen wil reserveren.

Kosten per dag

Vervoer is niet heel duur, maar je kan het zo gek maken als je zelf wil. Kosten voor vervoer zullen naast accommodatie wel de grootste invloed hebben op je budget Thailand. Wij gaven gemiddeld per dag ongeveer €11 p.p. uit, maar dat is inclusief een binnenlandse vlucht en we reisde regelmatig met de minivan i.p.v. lokale bussen. Dat kan dus goedkoper (ook duurder).

Krabi

Kosten voor activiteiten

Als er een land is waar je veel en vooral leuke activiteiten kunt doen dan is het wel in Thailand. Het is het mekka voor reizigers en dat is goed te merken aan het aantal touroperators, (gratis) tours en gekke activiteiten die je hier kunt ondernemen.

Of je nu wil duiken, snorkelen, hiken, rijstvelden bezoeken, surfen, parasailen, kajakken, kooklessen wil volgen, zen wil worden tijdens een yoga les of met een fiets door Bangkok wil cruisen. Het kan hier echt allemaal en ook nog eens voor weinig geld. Hoeveel betaalde activiteiten je wil/kan doen is afhankelijk van je eigen budget Thailand.

Voorbeeld van onze kosten voor activiteiten:

 • Tour naar drijvende markt in Bangkok  vanaf €20
 • Kookcursus in Bangkok  vanaf €25
 • Entree Grand Palace Bangkok  vanaf €12
 • Kajakken in Khao Sok  vanaf €25
 • Entree Doi Suthep in Chiang Mai  vanaf €0,75
 • Entree Yun Lai Viewpoint in Pai  vanaf €0,50
 • 3 tot 4-daagse PADI cursus Koh Phi Phi  vanaf €350
 • Kajak huren op Koh Tao  vanaf €8

Kosten per dag

Het doen van activiteiten kun je zo gek maken als je zelf wil. De een doet het liefst elke dag wel iets leuks terwijl de ander genoegen neemt met een tourtje per week en de rest lekker aan het strand wil zitten. Daarom is het budget Thailand ook lastig te bepalen. Wij waren gemiddeld €7 p.p. per dag kwijt aan activiteiten, maar dit is echt per persoon verschillend.

Khao Sok

Een tocht over het water in Khao Sok National Park

Thaise Baht

In Thailand betalen ze met de Thaise baht (THB). Op dit moment is 100 baht zo’n €2,55. Er zijn biljetten van 20B, 50B, 100B, 500B en 1.000B. Muntjes komen van 1B tot 10B. Als je wilt betalen in kleinere winkeltjes op minder bekende plekken zorg dan voor klein geld/biljetten. Vaak hebben de kleinre winkeltjes niet terug van ‘groot geld’.

Pinnen

In Thailand kun je in elke grote stad met Nederlandse en Belgische pinpassen betalen.  Bekende banken zijn Bank of Thailand en Siam Commercial Bank. Let er wel op dat je je pinpas instelt op ‘Pinnen Wereldwijd’.Als je dat niet doet, kun je namelijk niet pinnen.

TIP ♥ – let er daarnaast op dat je voor elke pintransactie 150 baht betaald (€3,85).

Creditcard

Een creditcard lijkt misschien niet nodig als je in alle delen van kunt pinnen. Toch is een creditcard wel handig. Wij raden aan om een creditcard aan te vragen voor vertrek. Je kunt dan altijd geld opnemen. Daarnaast zijn aankopen vaak verzekerd. En mocht je pinpas om wat voor reden dan ook niet werken kun je in ieder geval met je creditcard uit de voeten.

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Azië Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

Je kan een reis of vakantie in Thailand zo luxe of sober maken als je zelf wilt. Omdat iedereen andere wensen heeft is het moeilijk om een vast bedrag te noemen als richtpunt voor budget Thailand. Zoals zo veel landen in Azië is ook het leven in Thailand goedkoper dan het leven in Nederland. Met €30-35 per dag kun je redelijk goed rondkomen in Thailand. Dan hebben we het over; een overnachting in ho(s)tels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een highlight Thailand bezoeken en wat boodschappen.

2 comments

 1. Nadia

  Hallo wij zijn van plan om 1x Thailand te bezoeken. Wij zijn mensen die enorm veel houden van fauna. Nu zouden we graag willen weten in welke streek in het zuiden we de meeste fauna gaan tegenkomen en f het veilig is om alleen de jungle in te trekken op zoek naar de dieren? Wat ons ook aanspreekt zijn de witte stranden met helder blauw groen water. En als laatste zouden we ook graag verblijven in een mooi resort met een kamer met poolacces. Kunnen jullie ons zeggen welke streek we moeten kiezen vb. Khao Lak of krabi of khao sok? We weten het niet zo goed.

  1. Ties Post author

   Hoi Nadia,

   Khao Sok is een mooie optie waar je zelf de natuur in kan trekken. Je hebt hier alleen geen stranden, maar daar voor kun je vrij makkelijk naar een van de eilanden reizen.
   Khoa Lak is wat minder geschikt om zelf de jungle in te gaan en Krabi is eigenlijk meer stranden en vrij toeristisch. Je zou eens op onze pagina highlights Thailand kunnen kijken voor meer info.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder