Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Highlights Tibet

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 22 maart, 2023

Tibet wordt ook wel het ‘Dak van de Wereld’ genoemd. Al eeuwenlang heeft dit land een soort magnetische werking waardoor reizigers vanuit de hele wereld naar Tibet komen. En door de vele highlights Tibet is dat ook niet zo gek.

Op zoek naar natuur? Het landschap is ontzagwekkend. Liefhebber van boeddhisme? De toewijding aan Boeddha is overweldigend. Op zoek naar gastvrije locals? De Tibetanen staan bekend om hun open en gastvrije houding. Er is weinig wat je tegen zou moeten houden om naar Tibet te komen. Op de aanwezigheid van China na misschien.

TIP ♥ – je kunt niet rechtstreeks naar Tibet vliegen. Je zult eerst naar China moeten reizen om vervolgens met de trein door te reizen. Check hier de tickets naar China.

De highlights Tibet

Het unieke en mysterieuze land dat het ooit was is vandaag de dag een ondergeschikte kolonie van China. En hoewel de highlights Tibet nog steeds spectaculair zijn, heeft het toch een flinke klap gehad door de zware militaire aanwezigheid en autoritaire beperkingen, van China.

De groeiende aanwezigheid van Chinese immigranten, toeristen, de bouw van huizen en fabrieken naast traditionele Tibetaanse huizen en kloosters is schrijnend. Maar, zoals de Dalai Lama zelf ook zegt, blijf niet weg uit Tibet. Bezoek juist het land en de highlights zodat wij toeristen alles van het land leren kennen.

Wat is er te zien?

De highlights Tibet lijken oneindig, net als het land zelf. Aangezien je alleen met een gids het land in mag zul je niet alleen erop uit kunnen trekken om dingen te zien Veel reizigers komen daarom in en rondom Lhasa, Shigatse en Gyantse. Hier vind je de meest toegankelijke kloosters en tempels. Denk aan de Jokhang, Tashilunpo en Kumbum tempels. Het Potala Paleis in Lhasa is waarschijnlijk de meest bekende highlight van Tibet.

Verder heb je nog de Yarlung- en Chongye-valleien in het zuidoosten of het oude ommuurde Samye klooster. De route langs de “Friendship Highway” tussen Zhangmu aan de Nepalese grens en Lhasa is daarnaast erg populair. Hier maak je nog stops in het Mongoolse klooster in Sakya.

Travel Permit

Je kunt Tibet alleen bezoeken als je, naast een visum voor China, een Tibet Travel Permit hebt. Deze die je aan te vragen bij een reisbureau, gevestigd in Tibet en erkend door China. Dat betekent dat je het land alleen kunt bereizen met een gids/tour.

Lhasa

Lhasa betekent ‘Het land van de Goden’ en staat bekend als het hart en ziel van Tibet. Het is een eeuwenoude stad vol mystiek en prachtige plekken, ondanks de aanwezigheid van de Chinezen vandaag de dag. Het dient al eeuwen als het centrum voor de politiek, cultuur en godsdienst in Tibet. Lhasa is de hoofdstad van Tibet en ligt op zo’n 3.650 meter hoogte en is daarmee één van de hoogste steden ter wereld.

Potala Paleis

Het Potala paleis is misschien wel de bekendste highlight van Tibet. Het wordt ook wel het Winter Paleis genoemd omdat het ooit de winter residentie van de Dalai Lama. Het Potala Paleis was ook ooit de zetel van de Tibetaanse regering. Het torenhoge, witte, tegen de berg  aan gebouwde paleis is een highlights die bij veel mensen blijft hangen.

Drepung klooster

Het Drepung klooster is net als het Sera klooster en het Ganden klooster één van de drie gelug-kloosters in Tibet, deze worden ook wel ‘Three Great Monasteries’ genoemd. Het Drepung klooster is het grootste klooster van de drie, het was ooit het grootste klooster van alle religies wereldwijd.

Ganden klooster

Het Ganden klooster is samen met het Sera klooster en het Drepung klooster één van de drie bekende gelug-kloosters in Tibet. Het klooster is in 1417 opgericht door Tsongkhapa op de top van de berg Wangbur, zo’n 3.800 meter hoog. Het was de eerste van de drie Gelug kloosters.

Sera Klooster

Het Sera Klooster ligt in Lhasa en is, naast het Ganden en Drepung Klooster, één van de drie gelug-kloosters. De naam Sera betekend ‘wilde roos’ omdat het Sera klooster achter een heuvel ligt die vroeger bedekt was met wilde rozen. Je vindt jet Sera Klooster 5 kilometer ten noorden van Lhasa

De Three Holy Lakes

De natuur in Tibet is met niets te vergelijken; het is alsof je op een compleet andere planeet komt waar moeder natuur flink haar best gedaan heeft. Bij dit prachtige landschap horen ook de vele meren in Tibet. Over het hele Tibetaanse landschap vindt je een groot aantal prachtige meren. Als je door Tibet reist is de kans groter dat je een meer tegenkomt dan een mede reiziger.

Norbulingka Paleis

Het Norbulingka Paleis wordt ook wel het Summer Palace genoemd. Het werd later gebouwd dan het Potala paleis. Deze werd gebouwd in het jaar 822, het Norbulingka Paleis en omliggende park werd gebouwd in 1755 door Kälsang Gyatso, de zevende Dalai Lama

Samye klooster

Het Samye klooster ligt in Dranang op zo’n 170 kilometer van Lhasa aan de Yarlung Tsangpo rivier. Het was het eerste boeddhistische klooster in Tibet. Het klooster werd gebouwd in het jaar 775 ten tijde van Koning Trisong Detsen. Het Samye klooster is niet zozeer bekend omdat het het oudste klooster is maar des te meer vanwege de bouw

Gyantse

Gyantse is met 60.000 inwoners de derde stad van Tibet en tevens een van de meest aangename. Het ligt in de Nyang Chu vallei en is vooral beroemd vanwege de Gyantse Kumbum, de grootste Chörten in Tibet. Dit is een prachtig klooster vol muurschilderingen. Je vindt de stad aan de bekende Friendship Highway die Lhasa met Kathmandu (Nepal) verbindt.

Jokhang tempel

De Jokhang tempel, ook wel de Tsuglhakhang of ‘House of the Lord’ is een boeddhistische tempel in Lhasa. Net als het Potala Paleis is de Jokhang tempel een bekende trekpleister in Lhasa. De tempel is gebouwd in het jaar 647 door de stichter van Lhasa, Songsten Gampo.

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU