Wie op zoek is naar één van de meest bijzondere en unieke landen in Azië kan niet om Tibet heen. Het is een cliché om te zeggen dat Tibet alles heeft, maar het heeft wel veel! Van spectaculaire bergtoppen tot ‘mindblowing‘ tempels en kloosters, de vriendelijke mensen, de bewogen geschiedenis en de schitterende cultuur. Een land onder bezetting van China, maar met een eigen volk, taal en cultuur dat helaas wordt aangetast door de Chinezen. Om het echte Tibet te zien moet je snel zijn, China is druk bezig om het land om te zetten naar Chinese maatstaven.

TIP – bij CheapTickets boek je voor €403 een retourtje Amsterdam – China

Reisinformatie Tibet

Tibet is een schitterend land en heeft geweldig veel te bieden. Helaas is het voor toeristen wat moeilijker om het land in te komen dan in bijvoorbeeld Laos. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht een gids te huren, maar het is absoluut de moeite waard. Bezoek Tibet en je wordt overspoeld door cultuur, kunstwerken van moeder natuur en ongelooflijk vriendelijke mensen. Het is één van de meest magische landen in Azië! Laten we hopen dat dat zo blijft.. Om goed op weg te kunnen door Vietnam hebben we de nodige informatie onder elkaar gezet.

Beste reistijd Tibet

De beste tijd om Tibet te bezoeken ligt wat anders dan andere Aziatische landen. Dat heeft met name met de hoogte te maken. Zo light Lhasa op 3.650 meter, het is hiermee een van de hoogstgelegen steden ter wereld. Lekker in je zwembroek rondlopen hoef je hier dus niet te verwachten. De beste maanden om Tibet te bezoeken is rond de zomermaanden. Over het algemeen kun je uitgaan van april tot en met oktober. Met name de maanden mei, juni, september en oktober zijn qua temperatuur aangenaam.

De belangrijkste reden dat dit de beste reistijd is omdat je de minste kans hebt op regen. Daarnaast heb je vaak heldere luchten, en dat is wel zo lekker als je de bergen in gaat.

beste reistijd tibet

TIP – meer informatie over dit het weer van Tibet vind je op de pagina https://www.azie-expert.nl/tibet/beste-reistijd-tibet/

Het schitterende Yamtrok Lake

Budget Tibet

Een reis door Tibet is meestal wat duurder dan je gewend bent. Dit heeft met name te maken met het feit dat je verplicht bent om met een gids/tour te reizen. Doe je dat niet, dan krijg je geen permit voor Tibet. Helaas is dit één van de regels die China heeft ingevoerd. En, zoals je misschien al raad, de eigenaren van alle touroperators zijn helaas de Chinezen. Het geld komt dus niet bij de Tibetanen terecht.

Dat gezegd hebbende is Tibet wel een redelijk backpackers-minded land met lage prijzen. Zo kun je in het oude, Tibetaanse, centrum van Lhasa kiezen voor een hostel of een hotel. En een tweepersoonskamer in een hostel kost vaak nog geen €1 per nacht. Eenmaal in het platteland betaal je nog veel minder.

TIP – reken voor je budget op ongeveer €30 per dag. Dat is exclusief vlucht naar China (± €450) en treinreis naar Tibet (€80 voor een enkeltje).

Eten en drinken in Tibet

Het eten en drinken is bijzonder goedkoop. Helaas (we moeten eerlijk zijn) ook niet al te lekker. Het lijkt alsof alles hier uit yak (een soort koe) bestaat. Yak steak, yak soep, yak thee, yak bier… En heel erg lekker is het niet. Maar, elk nadeel heeft z’n voordeel want vaak kost een maaltijd in Lhasa nog geen €5 per persoon. Het kan zelfs voor minder dan een euro als je buiten het centrum komt.

Een tour is helaas wat duurder. Een dagtrip naar een willekeurig klooster of een van de drie heilige meren kost je zomaar €80 per persoon. Een meerdaagse tour kan makkelijk €100 per dag kosten. Je budget is dus afhankelijk van wat je zelf onderneemt.

Ties, bij het Sera klooster in Tibet

Visum Tibet

Zoals waarschijnlijk wel bekend is valt Tibet tegenwoordig, helaas, onder China. En die doen er een hoop aan om Tibet zo snel mogelijk om te vormen naar Chinese maatstaven. Dit alles betekent dat je voor een reis naar Tibet ten alle tijden een visum voor China nodig hebt. Als je die eenmaal hebt moet je een zogenaamd Tibet Travel Permit aanvragen. En uiteraard kun je deze alleen aanvragen bij een reisbureau in Tibet dat is erkend door China.

Ga als volgt te werk

Mail een kopie van je paspoort en Chinese visum naar een reisbureau in Tibet (erkend door China). Geef aan dat je een Travel Permit wil en geef aan welke route je wlt gaan afleggen. En deze route moet je ook daadwerkelijk afleggen! Er lopen in Tibet veel Chinese soldaten rond die controleren of jij wel daadwerkelijk de route volgt die je hebt ingevuld.

Aliens’ Travel Permit – deze dien je aan te vragen als je naar de ‘gesloten’ gebieden van Tibet gaat, zoals Mount Everest Base Camp in Shigatse of het Samye Klooster in Tsedang.

TIP – de aanvraag van een Tibet Travel Permit duurt ongeveer 2 tot 5 werkdagen

Eten en drinken Tibet

Het eten in Tibet is niet zo mooi als het land zelf. De gerechten zijn vooral gebaseerd op wat men vroeger at. De gerechten zijn dan ook vrij simpel en niet te vergelijken met gerechten uit de rest van Azië. Je zal het voornamelijk met yak moeten doen. Dit is een soort koe die leeft in de bergen van Tibet. En Tibetanen zijn er dol op. Yak steak, yak thee, yak soep, yak pasta… alles lijken ze hier te maken van yak. Verder eten ze veel aardappel en vlees.

Een reden dat het eten niet zo veelzijdig is ook het klimaat. Door het koude, en vaak gure weer is het moeilijk om eetwaren te verbouwen. Je vindt wel steeds meer internationale gerechten, met name in Lhasa. Door de aanwezigheid en invloed van China in Tibet zie je steeds meer traditionele gerechten verdwijnen en plaatsmaken voor de Chinese gerechten.

Inentingen Tibet

Als je naar Tibet gaat ben je qua inentingen snel klaar. Er zijn namelijk geen inentingen verplicht voor het land. Gele koorts is alleen verplicht als je zeven dagen vóór Tibet in een gele koorts land bent geweest. Verder worden er wel andere inentingen aanbevolen zoals; DTP (Difterie, Tetanus en Polio), hepatitis A+B, rabiës en buiktyfus. Deze zijn dus niet verplicht.

TIP – meer informatie vind je op de pagina Inentingen Tibet.

Vervoer Tibet

Over vervoer in Tibet valt weinig te vertellen. In Lhasa is alles lopend te doen en mocht je verder het land in willen reizen gaat dat alleen met een georganiseerde tour. Meestal is dat met een 4×4 incl. chauffeur.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4

Samenvatting

Reizen door Tibet is niet zo makkelijk als andere landen in Azië. Door de bezetting van China is er veel veranderd, en helaas niet ten goede van het ooit zo authentieke Tibet. Gelukkig is er nog wel te genoeg te zien in deze fascinerende regio.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.