Op 350 kilometer van Hanoi, in het noordwesten van Vietnam, vind je het bekendste bergdorp van Vietnam; Sapa. Dit schitterend gelegen dorp is in 1922 gesticht door de Fransen als ‘hill station’ en is de laatste jaren enorm populair onder de toeristen. Sapa staat bekend om de ongelooflijk mooie uitzichten over groene rijstvelden en prachtige valleien.

De kans is groot dat je naar Sapa gaat als je in Vietnam bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende bestemming;

Azië-Expert in Sapa

We hadden onze brommers achter gelaten in Hanoi om met de trein naar Sapa te gaan. Dit zou ons heel wat tijd schelen en daarnaast werd het door diverse locals afgeraden om er zelf heen te rijden. De treinrit naar Lao Cai, waar je vervolgens de bus naar Sapa pakt, was al prachtig. Maar als je de volgende dag wakker wordt met uitzicht over de met mist bedekte rijstvelden waan je je even in het paradijs.

Hoewel de uitzichten met helder weer spectaculair zijn is het uitzicht zelfs met mist fascinerend. Dit in combinatie met de heerlijke sfeer en de lokale bergstammen die het dorp af en toe bezoeken maken Sapa tot één van onze favoriete plekken in Vietnam. Ondanks dat het vrij toeristisch is (want ja, dat is het zeker).

TIP – ga je op reis naar Vietnam? Speciaal voor Vietnam-reizigers heb we, samen met een andere reizigers, onze eigen reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken. Kosten – €14,95! Bekijk hem ➜ hier!

Sapa

De rijstvelden rondom Sapa behoren tot de mooiste in Azië

Georganiseerde tours

Als je op zoek bent naar een officiële (en goede) touroperator die geweldige tours naar en door Sapa organiseert, informeer dan eens bij Friends Travel VietnamFriends Travel wordt gerund door de Nederlander Sidney van Meenen en zijn Vietnamese vrouw Thao. Sidney en zijn vrouw organiseren al jaren trips in Vietnam en staan bekend om hun geweldige service. Een absolute aanrader!

Mooi of toeristisch?

Sapa is de laatste jaren enorm populair geworden. De locals profiteren van de boost in de vorm van elektriciteit en goede infrastructuur, maar de charme die het dopje ooit had gaat met rap tempo verloren. De lokale volken als H’mong en Dzao en de bewoners van Sapa zelf zijn veranderd in ‘worold-class’ handelaren die van alles proberen te verkopen. Dat klinkt erger dan het is.

De mooiste valleien en rijstvelden

Treur niet, Sapa mag dan niet meer het romantische dorpje zijn als wat het ooit was; de omgeving van Sapa met de indrukwekkende rijstterrassen en oogverblindend mooie valleien met kleine dorpen zijn van ongekende schoonheid.

Zodra je met je brommertje het 1.600 meter hoog gelegen Sapa verlaat zie je meteen waarom deze regio zo druk bezocht wordt! Deze regio van Vietnam wordt ook wel beschouwd als de mooiste van het hele land. De rijstvelden, de rustig stromende riviertje, de locals in de bergen, het laat zonder twijfel een onuitwisbare indruk achter.

Sapa
Sapa

Sapa is toeristisch, maar zo ontzettend mooi!

10x doen in Sapa

De omgeving van Sapa is de belangrijkste reden dat reizigers hier komen. De meeste reizigers doen hier een trekking of huren een brommer om de omgeving te verkennen. Er zijn verschillende bergtochten te doen waarbij je bij de échte bergstammen logeert en dagen door deze prachtige omgeving wandelt. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in de regio:

1. Beklim (of bezoek) Mount Fansipan

In Sapa vind je mooie en vooral hoge bergen. Een spectaculaire tocht, is die naar de top van Mount Fansipan, met met 3.143 meter de hoogste berg van Vietnam. De berg is het hele jaar door te beklimmen. De top ligt op 19 kilometer van Sapa. Vergis je niet in het weer. Met slecht weer wordt een beklimming ook afgeraden. De eerste dag kom je nog locale dopen tegen. De dag erna loop je door jungle met apen, geiten en vogels.

Fansipan Mountain staat ook bekend als het dak van Indochina en is vrijwel altijd de eerste keuze van reizigers voor een trektocht. Daarnaast biedt deze trekking in Sapa de kans op een prachtig uitzicht op de bergen, watervallen en rijstterrassen.

Tour boeken

Boek een tour tussen oktober en maart en je maakt, samen met een gids, de tocht van je leven. Met een drie tot zes-daagse excursie (kan ook minder) loop je door kleine dorpjes en door dicht begroeide bospaden vol met prachtige bergpassen.

TIP ♥ – bekijk de tours van Friends Travel voor meer info en prijzen.

Sapa

Fansipan in de verte

2. Bewonder de mooiste rijstterrassen

Sapa is beroemd vanwege de ongerepte, indrukwekkende rijstterrassen die verspreid liggen op de heuvels. Het wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste landschappen in Vietnam. Locals verbouwen hier hun rijst en vestigen zich rondom de rijstvelden, aan de voet van de bergen. De rijstterrassen lijken zo uit een reisbrochuren te komen en we weten zeker dat je de eerste 5 minuten met je mond open staat te kijken naar al het moois dat je ziet.

Het zijn geen rijstvelden, maar rijstterrassen zoals je die ook in Banaue in de Filipijnen vindt. De terrassen liggen in oogstrelende valleien met hier en daar een lokaal huisje, een Vietnamees die z’n werk doet en af en toe een stromend beekje om de terrassen te voorzien van water.

Welke rijstterrassen?

De mooiste terrassen vind je in de Muong Hoa Valley, die als één van de mooiste en indrukwekkendste plekken in Azië wordt gezien. Maar je hoeft niet perse naar deze vallei. Het beste is om een brommer te huren, een trektocht te boeken (later meer), een homestay te doen of gewoon rond te lopen. Overal waar je komt zie je schitterende rijstterrassen. De een nog mooier dan de ander.

Scooter huren

De beste manier om de omgeving te verkennen is door een scooter te huren. Je hebt dan veel meer vrijheid dan met een georganiseerde tour. Een scooter huren kost tussen de $8 en $10 per dag.

TIP ♥ – je kunt de terrassen het beste bezoeken tussen juni en augustus. Het is dan regenseizoen dus verwacht veel regen. De rijstterrassen zijn echter op hun groenst.

Sapa
Mu Cang Chai
Sapa

Fansipan in de verte

3. Rij door de Tram Ton Pass

De rijstvelden zijn mooi, maar de Tram Ton Pass is misschien nog wel mooier. Het is een van onze favoriet plekken in Vietnam. De Tram Ton Pass welke makkelijk te bereiken is met de brommer of auto. Het uitzicht hier is fenomenaal! Het ligt op 15 kilometer van Sapa en met 1.500 meter is het de hoogste bergpas van Vietnam, hoger dan de Hai Van Pass. Een rit op de brommer op de Tram Ton Pas is zonder twijfel de mooiste brommer rit in Vietnam Onderweg kom je ook nog de Thac Bac waterval tegen!

Heavens Gate

Deze bergpas wordt ook wel de Heavens Gate genoemd, en dat begrijpen we. Het indrukwekkende landschap dat je hier tegenkomt is echt schitterend. De Tram Ton Pass ligt op de weg tussen Sapa en Lai Chau. Vanaf de hoogte punten heb je een vrij uitzicht op de prachtige Fansipan aan de ene kant van de vallei met enorme bossen aan de andere kant van de vallei.

TIP ♥ – de bergpas is niet moeilijk te vinden. Volg gewoon de borden Lai Chau en je rijdt er vanzelf door heen! Een scooter huren kost tussen de $8 en $10 per dag.

Sapa
Sapa

Fansipan in de verte

4. Maak een trektocht door de regio

Er zijn overal in Sapa trektochten te boeken variërend van een paar uur tot een paar dagen. De meest bekende route hier is de zesdaagse North West Loop. We raden aan om een trektocht te boeken bij lokale gidsen omdat zij veel weten over de bergdorpen en regio. Doe daarnaast een trektocht van minimaal een paar dagen.

Els je een tocht boekt vraag dan ook waar je heen gaat. Er zijn verschillende plekken die je kunt bezoeken en hoewel de meeste tours dezelfde plekken aan doen kun je ook alternatieve routes lopen die wat minder druk zijn. Als je niet genoeg tijd hebt voor een meerdaagse hike doe dan minimaal een dagtour!

TIP ♥ – bekende dagtours zijn de Nam Cang Trek of Sapa Off the Beaten Track. Reken op zo’n $45 p.p voor 1 dag.

5. Boek een homestay

Een homestay is DE manier om Sapa en alles wat Sapa te bieden heeft te ontdekken. Als je op zoek bent naar een fantastische ervaring en de gewoontes, tradities en praktijken van sommige etnische minderheden in Sapa te ontdekken is dit de manier.

Het is de ultieme culturele ervaring waar je bij een lokale familie verblijft. Je eet en slaapt in hun huis en leert over de hun levenswijzen in deze landelijke, schilderachtige omgeving. Uiteraard gaat er een gids mee die je meer kan vertellen en vaak dient als tolk. Je vertrekt vanuit Sapa om naar een lokaal dorp te lopen waar de Hmong mensen wonen. De tocht er naar toe is al indrukwekkend omdat je dan het toeristische Sapa verlaat en echt de bergen in trekt waar je riviertjes oversteekt, mensen aan het werk ziet en door groene valleien en rijstterrassen loopt.

Hoe boek je een tour

Dat is niet zo heel moeilijk. In heel Sapa vind je touroperators die deze homestays aanbieden en ook bijna alle hotels bieden het aan. Het is heel leuk om mee te maken hoe de locals koken (en om mee te koken!). De Vietnamese families zijn super vriendelijk en net zo nieuwsgierig naar jouw leven als jij naar dat van hun.

TIP ♥ – een 2 dagen/3 nachten (2D/3N) tour kost zo’n $130 p.p.

Sapa

De tocht tijdens de homestay 

Sapa

Rijstterrassen

6. Zie hoe de zon onder gaat

Sapa is niet alleen beroemd vanwege de schoonheid van grote bergen, groene bossen, watervallen of de groene rijstterrassen, maar ook vanwege de mooie zonsopkomst of zonsondergang die je hier kunt zien. Zeker in de ochtend, wanneer de rijstterrassen nog onder een dikke laag mist liggen is erg indrukwekkend. Het is een van de mooiste plaatjes van Sapa die je niet mag misen.

Het maakt niet zo veel uit waar je bent als de zon onder gaat of op komt, maar de mooiste plek is natuurlijk op of rond een rijstterras. Vraag bij je hotel na wat de mooiste plek is om de zon onder te zien gaan, of op te zien komen. Het vroege opstaan zal beloond worden!

7. Bezoek een van de lokale dorpen

Bij Sapa vind je veel dorpen die je kunt bezoeken. Het is interessant om te zien hoe de locals leven en wonen. Er zijn er een aantal maar de twee bekendste zijn Cat Cat en Ta Phin. Beide zijn op eigen gelegenheid te bezoeken.

Cat Cat Village

Het dichtstbijzijnde dorp is Cat Cat Village, op zo’n 30 minuten lopen van Sapa. Doordat het zo dicht bij ligt is het ook de meest toeristische. Toch kun je bij Cat Cat Village nog steeds goed zien hoe de locals wonen en werken en wat hun levensstijl is. Het is een typisch H’mong dorp.

Ta Phin Village

Op ongeveer 17 kilometer van Sapa ligt Ta Phin Village. Ta Phin is de thuisbasis van Red Dao’s locals die nog steeds een rijke cultuur hebben die niet door het moderne leven is aangetast. Ze leven van spullen die ze zelf maken zoals weven. In de buurt ligt ook nog de Ta Phin Cave.

TIP ♥ – naar Cat Cat kun je makkelijk lopen. Ta Phin is makkelijker te bereiken met de scooter.

Sapa

Ta Phin Village

8. Souvenirs shoppen op de Sapa’s markten

Als je naar Sapa gaat, mag je de markten niet missen. Het is de plek die je gezien moet hebben. Er zijn een paar markten zoals Coc Ly, Bac Ha en Can Cau. Er worden diverse producten verkocht zoals eten, sieraden, kleden, kleren, enz. Veel van de traditionele stammen komen hier om hun zelf gemaakte spullen te verkopen. Je herkent meteen de lokale bevolking aan hun kleurrijke traditionele kleren.

Muong Khuong Sunday Market

Muong Khuong is een dorpje op zo’n 90 km van Sapa. De Muong Khuong Sunday Market is de grootste markt van het gebied. Het bezoeken van de markt is een geweldige kans om de traditionele cultuur en levensstijl van etnische minderheden te ervaren. Daarnaast is de markt veel minder druk dan die in Sapa.

TIP ♥ – de Sapa markt wordt niet meer in het centrum gehouden, maar in een nieuw gebouw bij de bushalte. Niet zo sfeervol, maar nog steeds leuk. Zaterdag is de drukste dag.

9. Bezoek de Thac Bac Waterfall (Silver Falls)

De Thac Bay Waterfall, of de Silver Falls is vrij makkelijk te bezoeken omdat het naast de National Highway ligt. Niet te missen dus. Het ligt op ongeveer 12 kilometer van het centrum van Sapa. Je kunt de Silver Falls het beste bezoeken met een scooter. Het ligt op de route naar Lao Cai, op de bekende Tram Ton Pass. Het is ongeveer 30 minuten rijden.

Het adembenemende landschap de 100 meter hoge waterval is mooi om te zien. De waterval ligt in een mooie omgeving met waar je ook wat stalletjes vindt waar je souvenirs van etnische minderheden kunt kopen, zoals ringen, hoeden, portemonnees, geborduurde handdoeken, wijn, geneeskrachtige planten en kruidenthee.

Sapa

De waterval

10. Verken de Muong Hoa Valley

Ongeveer 8 kilometer van Sapa, ligt de bekende en oogstrelende Muong Hoa Valley. Het is de beste plek voor het spotten van rijstterrassen en is een must-see tijdens je reis door Sapa. De Muong Hoa Valley heeft alles wat je van een vallei mag verwachten. Stromende beekjes, groene bergen, grazende bizons, grote bossen, rijstterrassen en hier en daar een verdwaald huisje.

de Muong Hoa Valley is een prachtige regio met de meeste rijstterrassen in de Sapa-regio. Er zijn veel trektochten in de vallei te boeken. Het is ongeveer 3 tot 5 uur wandelen naar beneden, om het eerste panoramisch uitzicht op de rijstterrassen te zien die geschieden worden door de Muong Hoa rivier.

Op eigen houtje

Je kunt de vallei ook makkelijk zelf bezoeken. Het is niet te missen, ook omdat je waarschijnlijk niet de enige bent die deze vallei wil bezoeken. De makkelijkste manier is om een brommer te huren en naar de vallei te rijden. Daar zoek je een plekje om te parkeren en te voet kun je delen van de vallei verkennen. Je kunt natuurlijk ook een tour boeken in Sapa.

TIP ♥ – een dagtour vanuit Sapa kost je zo’n €50 p.p.

Sapa
sapa

Muong Hoa Valleyl

Hoe kom je er?

Vanuit Hanoi kun je met de bus of trein naar Sapa. Echte avonturiers kunnen ook met de brommer naar deze prachtige plek rijden.

Met de scooter

Van Hanoi naar Sapa is zo’n 380 kilometer. Vergis je niet, het is een pittige weg. De meeste zetten dan ook de brommer in de trein tot Lao Cai om vanaf daar het laatste stukje door de bergen op de brommer af te leggen.

Met de trein

Directe treinen gaan er niet. De trein rijdt tot Lao Cai. Boek de trein op tijd of reserveer plekken want het kan best druk worden, zeker in het hoogseizoen. Tickets koop je bij de Railway Booking Office. Treinen rijden van Hanoi naar Lao Cai tussen 6:10 uur en 22:00 uur (nachttrein). Prijzen variëren van 110.000 Dong voor een hard seat tot 290.000 Dong voor een soft sleeper. Wij raden de soft sleeper aan want het is een lange reis!

Met de bus 

De bus is een veel gebruikte optie. Er gaan negen bussen per dag die de negen uur durende reis maken.

Een buskaartje kost zo’n 155.000 Dong en bussen vertrekken vanaf het P Nguyen Hue station, ook wel long-distance bus station genoemd.

Boek online

Via de website 12GoAsia is het tegenwoordig mogelijk om online je bus- of treinkaartje te kopen. Dat is makkelijk in het hoogseizoen omdat het dan vrij druk kan worden. Reserveren kan dan geen kwaad. De site werkt makkelijk en betrouwbaar.

TIP ♥ – In de zoekbox hier naast kun je de prijzen opzoeken ➜

Powered by 12Go Asia system
Sapa

Overnachten Sapa

Qua overnachten Sapa heb je verschillende mogelijkheden. Accommodatie vindt je hier werkelijk in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar fancy drie sterren hotels of lowbudget guesthouses, in Sapa is alles aanwezig.

Er zijn ontelbaar veel gusesthouses, hostels, bungalows etc. door heel Sapa. Alles is online te boeken.

Cat Cat View Hotel

CatCat view Sapa

Dit hotel biedt een prachtig uitzicht op de bergen en is ook nog betaalbaar!

Victoria Sapa Resort

ictoria Resort Sapa

Als je luxe zoekt moet je hier zijn. Een van de mooiste resorts in de omgeving. Heeft ook een spa. 

Beste reistijd

De beste reistijd hangt af van het weer. Veel mensen hebben mist tijdens hun bezoek aan dit bergdorpje en dat is best zonde. In de maanden december tot en met februari kan het in de avond behoorlijk afkoelen (zelfs tot het vriespunt!).

De beste tijd om de regio te bezoeken is van maart tot en met mei en van september tot en met november. In die maanden is het weer relatief stabiel met zonnige dagen en koele nachten. De eerste periode is het najaar. In deze tijd van het jaar is het weer is zeer goed voor het toerisme. Het is droog, met duidelijk veel zon. Het uitzicht op de rijstterrassen is het best tussen september en oktober. Het koele en droge weer met de stabiele temperatuur maakt het de perfecte tijd voor de trekkingen en foto’s

Hoogseizoen

In de zomer is Sapa is een populaire bestemming voor Vietnamezen zelf, die de authentieke en oorspronkelijke ervaring van de stad kunnen belemmeren. Het hoogseizoen valt vaak tussen juni en augustus. Dit is ook de beste tijd

Rijstterrassen

September is het oogstseizoen in het noorden dus eigenlijk moet je net voor deze maand in het noorden zijn. In de maanden juni tot en met augustus zijn de rijstterrassen mooi groen zijn, maar dan heb je ook meer kans op regen.

Beste reistijd Sapa
Sapa
Sapa

Locatie Sapa

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8.6/10
  8.6/10

Samenvatting

Sapa staat voor natuur en cultuur. Dit authentieke berg dorpje is uitgegroeid als trekpleister door de schitterende natuur, de heerlijke koele temperaturen en de aardige bevolking.

8.6/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

15
 1. Piet

  Ontzettend leuk

  Sapa is ontzettend leuk om te zien. Je moet er wat geduld voor hebben om er te komen maar het is dat meer dan waard. Ik hoorde wel van een hoop mensen dat ze slecht weer en slecht zicht hadden. Wij hebben denk ik geluk gehad want bij ons was het super weer met een prachtig uitzicht. Je kunt ook voor dorpjes in de omgeving kiezen voor iets minder commercieel gevoel.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Wesley

  Hoi,

  ik ben rond april in Sapa. Nu zie ik dat dit niet de beste periode is. Is het dan heel erg warm en kunnen er dan hikes gedaan worden?

  Wesley

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Wesley,

   de kans op regen zal wel meevallen in Mei hoewel het nooit te voorspellen is. Wat echter wel zo is, is dat de rijstvelden het mooist zijn in de maanden juni tot en met september. In mei zijn ze wat minder, en de rijstvelden is toch een van de redenen dat je naar Sapa gaat.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 3. Christine

  Is de busrit overdag de moeite waard of kan je beter de nachttrein nemen?

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Christine,

   dat ligt er aan wat je plannen verder zijn. Als je heel weinig tijd hebt kun je beter de nachttrein nemen (i.v.m reistijd). Als je de tijd hebt zou ik de bus nemen omdat je dan nog wat ziet van de omgeving.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 4. Ingrid

  Is het ook mogelijk om met auto met chauffeur naar sapa te gaan?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Ingrid,

   Dat kan. Zal wel een flink stuk meer kosten dan de trein maar alles is mogelijk.
   Friends Travel Vietnam is een goede organisatie in Hanoi, ik weet niet of zij ook prive chauffeurs hebben maar je kan het eens navragen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 5. Yvonne

  Hoi!
  Ik zou graag van Ba Be National Park naar Sapa gaan, en niet via Hanoi gaan.
  Hoe kan ik dat het beste doen?
  Hoor het graag!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Yvonne,

   dat kan als volgt;

   Neem vanaf Lao Cai Station om 17:00 uur de nachtbus naar Thai Nguyen. Je komt om 6:30 uur de volgende ochtend aan in Thai Nguyen. Daar vind je veel taxi’s die je naar Ba Be willen brengen, maar je kunt beter de bus nemen. Het is een witte bus en vertrekt om 8:20 uur. De bus rijdt naar Cho Don Town, waar je overstapt op een andere bus die richting Nam Cuong Market gaat, zo’n 2km van Ba Be Tourism Centre.

   PS. Mocht je nou tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 6. Yvonne

  Hoi Ties,

  Dankjewel voor je antwoord, maar ik wilde juist de andere kant op reizen. Heb je daar nog tips voor?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Yvonne,

   dit weet ik niet precies, maar ik denk dat je gewoon een taxi kan nemen van Ba Be naar Nam Cuong Market en daar de route andersom kan afleggen. Zo niet, dan weet je accommodatie ongetwijfeld hoe je moet reizen :)
   Veel reisplezier alvast.

   Groeten,
   Ties

   PS. Mocht je nou tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Beantwoorden
 7. Chantal Rovers

  Is het ook mogelijk om van Sapa naar Co Bag te reizen en dan niet via Hanoi? Zo zouden we van Hanoi naar Sap kunnen reizen en daarna direct door naar Co Bag? Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.

  Beantwoorden
 8. Marlies

  Wij gaan in december naar Vietnam. Dat is, volgens de tabellen, geen beste reistijd voor Sapa. Zullen we het wel/niet doen? En Zoja, heb je dan bijzondere tips?

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.