Vervoer Vietnam gaat eigenlijk altijd gepaard met brommers. Voor degene onder ons die niet zo goed zijn op twee wielen zijn er gelukkig nog andere manieren om je te verplaatsen. De meeste Vietnamezen rijden zelf op een brommer, soms met hele families tegelijk. Het is dan ook enorm druk op de wegen en verkeersregels kennen ze hier niet. Stoplichten staan er wel maar dienen meer als straatverlichting dan als functioneel verkeersmiddel en de claxon wordt met volle overgave elke minuut minimaal twee keer gebruikt.

Vervoer Vietnam

Zoals gezegd is er naast de brommer gelukkig meer mogelijkheden om je te verplaatsen in Vietnam. De bus is daarbij een populaire optie. Op deze pagina geven we je tips en informatie over de volgende vervoersmiddelen in Vietnam:

Brommer Vietnam

Het is afhankelijk van hoe lang je door Vietnam wilt reizen. Het is heel goed mogelijk om met de brommer in twee maanden van Ho Chi Minh naar Hanoi te reizen, of andersom. Als je wat minder lang de tijd hebt maar wel het echte Vietnam wil zien raden wij je aan om op je bestemming zelf een brommer te huren of een taxibrommer.

TIP – zorg er voor dat alle papieren in orde zijn en dat je je rijbewijs hebt laten vertalen (International Driving Permit)!

Op de brommer heb je alle vrijheid, kan je makkelijk in het verkeer deelnemen en beleef je het échte Vietnam. De afstanden tussen de steden of afstanden die je niet redt met de brommer kun je dan met de bus of trein afleggen. Reizen met de brommer is het ultieme gevoel van vrijheid tijdens je reis!

Easyriders

Een goed alternatief kan daarom zijn om gebruik te maken van de Easyriders. Wij hebben erg goede verhalen gehoord over Easyrider Dung in Dalat welke je kunt boeken via Easyrider Dalat of gewoon rechtstreek via de what’s app +84 903 919 400.

LET OP – Brommers met meer dan 50cc mag je alleen besturen als je een Vietnamees rijbewijs hebt. Zorg er dus voor dat je brommer niet meer dan 50cc heeft en laat je Nederlandse rijbewijs in het Vietnamees vertalen of vraag een International Driving Permit (IDP) aan. Dit kan bij de ANWB. Bij verkeersovertredingen wordt vaak de buitenlander als schuldige gezien!

Kosten

Een brommer kun je werkelijk overal huren. Cafe’s, hotels of reisbureaus verhuren allemaal brommers. Zorg wel dat je wat ervaring hebt want het verkeer is echt een chaos hier! Je kunt er ook voor kiezen om een brommer met chauffeur te huren zodat je achterop kunt. Dit kan al vanaf $20 per dag. Easy Riders is een goede organisatie. Zelf een brommer huren kost je tussen de $4 en $20, afhankelijk van de brommer

Bussen Vietnam

Met de bus kom je bijna overal in Vietnam, zelfs in de grootste uithoeken van het land. De grote, moderne bedrijven rijden tussen grote steden en highways. In afgelegen gebieden tref je vaak bussen aan die in iets mindere staat zijn. Veel reizigers kiezen voor de ‘tourist busses’ en slaan de lokale bussen over.

Lokale bussen

De lokale bussen leggen vaak kleinere afstanden af en zijn een stuk minder luxe. Daardoor ook een stuk minder comfortabel. Deze bussen rijden alleen overdag. Lokale bussen zitten vaak overvol en chauffeurs willen nog wel eens hogere prijzen rekenen voor toeristen. Daardoor niet echt populair onder reizigers.

TIP – zoals bij Reistips ook te lezen valt; accepteer de cultuur. Dat betekent dat de bussen niet altijd op tijd rijden. Geen paniek, uiteindelijk komen ze altijd!

Luxe bussen

Deze bussen worden vaak ingezet door touroperators en moderne busbedrijven. Bussen zijn voorzien van airco, TV’s en soms zelfs WiFi. De bussen zijn comfortabel en stoelen kunnen in veel gevallen naar achtgeren geklapt worden om te slapen. Deze bussen rijden ook vaak ’s nachts.

Open Bus Ticket

Het is in Vietnam mogelijk om een open bus ticket te kopen. Dit is erg populair onder reizigers. Deze bussen rijden tussen Hanoi en Ho Chi Minh en stoppen bij elke populaire plek. Je kunt heel makkelijk in en uit stappen. De prijzen zijn vaak zo voordelig dat een open bus ticket erg aantrekkelijk is. Een ticket waarmee je tussen Hanoi en Ho Chi Minh kunt reizen kost tussen de $30 en $50, afhankelijk van de operator. Reken er wel op dat je in een bus vol toeristen zit. The Sinh Tourist is een bekende organisatie.

Minivans

Met bepaalde groepsreizen of tours kun je ook kiezen voor een minivan. Dit is een zeer snelle manier van vervoer. De prijs is hier afhankelijk van de afstand die je aflegt en de reisorganisatie waarbij je het boekt. Tip; als je claustrofobisch bent is de minivan niet aan te raden. Als er wettelijk 8 mensen in het busje mogen, gaan er minimaal 12 in. Erg comfortabel is het dus niet!

Prijzen en routes

Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de route die je aflegt. Een rit van Ho Chi Minh naar Hanoi kost je vaak nog geen $30. En dat is een aftand van ruim 1.700 kilometer. Hieronder een aantal prijzen.

prijzen-bus-vietnam

Trein Vietnam

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk lopen van Ho Chi Minh (het zuiden) tot en met Loa Cai, het station voor een bezoek aan Sapa in het Noorden van Vietnam. Zoals vele landen heeft ook Vietnam de optie nachttrein en dagtreinen met allebei hun voordelen. Het is zelfs goed mogelijk om je brommer (of misschien wel fiets) mee te nemen in de trein.

De sporen, en treinen, zijn wat verouderd maar het is een prima manier om Vietnam te verkennen. Zeker de nachttreinen, met airco en bedden, zijn een beter alternatief dan de lange busritten.

Klassen

Treinen die aangeduid worden met SE zijn vaak nieuwe, snellere treinen. Treinen die aangeduide worden met TN zijn de verouderde treinen. Je kunt meestal reizen uit hard seat, soft seat, hard sleeper en soft sleeper. En dan met of zonder airco. Hard seat, de goedkoopste klassen, is vaak overval met locals.

Prijzen en routes

Ticketprijzen zijn heel erg afhankelijk va de trein die je neemt. Hard seat is de goedkoopste, en minst comfortabele optie. Soft sleeper is geschikt voor lange afstanden in de nacht maar ook duurder (wel aan te raden!). Voor een ritje van Hanoi naar Hue betaal je zo’n 492.000 Dong, dat is ongeveer €20. Hieronder de prijzen (x1.000) (aangegeven in Vietnamese Dong. 1.000 Dong is ongeveer €0,04).

Treinprijzen Vietnam

Treinen rijden letterlijk dwars door de stad

Binnenlandse vluchten Vietnam

Vliegen wordt een steeds populairder vervoersmiddel. Omdat Vietnam flink wat groter is dan Nederland is het niet altijd mogelijk om in een bepaalde tijd door het land te reizen met bus, trein of brommer. Om sneller door het land te reizen kiezen steeds meer mensen voor binnenlandse vluchten.

TIP – houd er rekening mee dat binnenlandse vluchten in het hoogseizoen (juli en augustus) een stuk duurder zijn. Ver van te voren boeken is alleen handig als je precies weet wat je gaat doen.

De luchtvaart in Vietnam heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Binnenlandse vluchten zijn populair geworden onder toeristen en Vietnamezen. Er komen nog steeds nieuwe routes bij. Voor de prijzen hoef je het zeker niet te laten. Vliegticket van Hanoi naar Ho Chi Minh koop je buiten het seizoen al voor zo’n €30. Ver van te voren boeken is niet nodig aangezien er vaak meerdere vluchten per dag gaan. Lees meer op binnenlandse vluchten.

Cyclo (rickshaw)

De cyclo is de Vietnamese versie van de rickshaw. Een cyclo is een fiets met een bak voorop waar 2 passagiers in kunnen. Het is een super leuke manier om je door de stad te verplaatsen. Ze rijden in alle grote steden van Vietnam. Prijzen zijn afhankelijk van de stad en afstand maar je betaald zo’n 50.000 Dong per uur, of 15.000 Dong voor een kort ritje.

Let op dat je van te voren prijzen afspreekt! Cyclo bestuurders willen nog wel een meer vragen op met moment dat je bij je bestemming bent.

Een cyclo is misschien wel de meest relaxte manier om de stad door te reizen

De auto

Een auto huren kan alleen als je een chauffeur neemt. Een auto huren zonder chauffeur is niet mogelijk. En gezien het verkeer is dat ook niet heel erg. Je kunt wel je eigen auto meenemen en daar mee rijden. Een auto huren wordt dan ook bijna niet gedaan.

Hanoi en Ho Chi Minh zijn de belangrijkste steden waar je een auto met chauffeur kunt huren. Als je richting het noorden gaat heb je zeker een 4WD nodig. Reken op zo’n $70 tot $150 per dag voor het huren van een auto.

Waar moet je op letten?

Onderstaande regels zijn de belangrijkste verkeersregels die er gelden in Vietnam. Wil je alle verkeersregels weten? Check dan de site van de ANWB.

  • Bestuurders van rechts hebben voorrang.
  • Overstekende voetgangers hebben voorrang, ook als er geen oversteekplaats is.
  • Op smalle bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen.
  • Inhalen op kruisingen en op spoorwegovergangen is verboden
  • Is de weg zo smal dat passeren alleen op een uitwijkplaats kan gebeuren, dan moet de eerst aankomende auto uitwijken en wachten tot de tegenligger voorbij is.

Rijbewijs

Om een auto te rijden in Vietnam heb je een Vietnamees rijbewijs nodig en een International Driving Permit (IDP). Een IDP kun je vrij eenvoudig aanvragen bij de ANWB. Om een Vietnamees rijbewijs aan te vragen moet je minimaal 3 maanden in Vietnam wonen.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.7

Samenvatting

Vervoer Vietnam gaat eigenlijk altijd gepaard met brommers. Voor degene onder ons die niet zo goed zijn op twee wielen zijn er gelukkig nog andere manieren om je te verplaatsen. De meeste Vietnamezen rijden zelf op een brommer, soms met hele families tegelijk. Andere mogelijkheden zijn de bus, trein en binnenlandse vluchten.