Vigan (UNESCO)

Vigan is een oude stad op het eiland Luzon. Het is alsof je in Spanje loopt als je Vigan bezoekt. Deze mooie koloniale stad is één van de best bewaarde steden uit de tijd dat de Filipijnen bij Spanje hoorde. Het ademt één en al cultuur! Je kan je vergapen aan schitterende gebouwen, mooie restaurantjes en de vriendelijke inwoners.

Boek hier voordelige vliegtickets naar de Filipijnen

Vigan

De stad zelf kent tegenwoordig zo’n 50.000 inwoners en is een belangrijke trekpleister in de Filipijnen. Vigan biedt veel vermaak voor de toeristen. Naast de prachtige oude gebouwen kan je namelijk ook ontspannen aan het prachtige Mindoro Beach, de Calle Grisologo aflopen en je verbazen over de mooie bouwwerken of richting het Plaza Burgos gaan om de locals te leren kennen.

Het is lang niet altijd de sfeerrijke stad geweest die het vandaag de dag is. Voordat de Spanjaarden hier kwamen was Vigan een nederzetting gelegen tussen de rivieren Abra, de Mestizo en de Govantes. Toen Juan de Salcedo in 1572 aan kwam in deze nederzetting noemde hij de stad Villa Ferdinandina de Vigan, naar de overleden zoon van Filips II. Vigan werd een belangrijke stad in het noorden van de Filipijnen en dat is nog altijd terug te zien in de vele mooie gebouwen. Vigan was een belangrijke handelsstad waar veel waardevolle spullen werden verhandeld. Dit leidde tot veel rijke mensen die in de stad wilde wonen. De unieke mix van Spaanse en Aziatische bouwwerken heeft er toe geleid dat de binnenstad van Vigan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De straat Calle Grisologo in Vigan is één van de best bewaarde voorbeelden van de Spaans koloniale architectuur in Azië.

Vigan heeft ontelbare prachtige bouwwerken in oude koloniale stijl. Een van de bekendste is echter de St. Paul’s Cathedral op het Plaza Burgos. Dit is een levendig plein waar zowel locals als toeristen samenkomen om te eten en te drinken. Het is er heerlijk ontspannen! De St. Paul’s Cathedral werd in 1674 gebouwd maar door verschillende aardbevingen en branden verwoest. Gelukkig hebben ze de kerk elke keer weer opgebouwd en is deze vandaag de dag nog steeds te bewonderen!

Hoewel veel steden in de Filippijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werden door bombardementen is Vigan wonderbaarlijk, en gelukkig, gespaard gebleven. Het verhaal gaat dat de priester van de stad alleen de vrouw en kind van de Japanse bevelhebber van wilde behandelen onder voorwaarde dat de stad niet verwoest zou worden bij de terugtrekking, hetgeen ook gebeurde. Mocht je overigens eind januari in de Filipijnen zijn probeer dan zeker een uitstapje te maken naar Vigan! In de derde of vierde week van januari viert men hier namelijk het Vigan Town Fiesta. Je vindt er dan onder andere optochten en concerten!

Locatie Vigan