Yogyakarta

Yogyakarta is een van de belangrijkste steden van het eiland Java. Yogyakarta staat vooral bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Indonesië. Het mooie van Yogyakarta is dat veel oude tradities en gewoonten zijn behouden. De stad is ook nog steeds de woonplaats van een sultan. Yogyakarta heeft zoveel moois te bieden dat het de laatste jaren is uitgegroeid tot een populaire bestemming onder toeristen.

Over Yogyakarta

Wij vonden Yogyakarta een van de leukste steden in Indonesië. Het barst er van de restaurantjes, leuke markten, interessante highlights, sfeervolle straatjes en aardige mensen. Dit is zo’n typische zo’n stad waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft.

Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Veel reizigers bezoeken Yogyakarta namelijk om de indrukwekkende monumenten, tempels en paleizen. Daarnaast is Yogyakarta een echte studentenstad. Dit komt omdat de grootste universiteit van het Indonesië hier is gevestigd. Een gevolg hiervan is dat je in Yogyakarta talloze mogelijkheden hebt voor uitgaan, eten en drinken.

TIP – er is elke avond een leuke markt op de Jl. Malioboro

Street food

In de avond kun je aan het eind van de bekendste straat; Jl. Malioboro, heerlijk eten halen.

Street-food stalletjes tonen hun kookkunsten en veel bekende gerechten staan uitnodigend op je te wachten. Probeer minimaal een keer zo’n gerecht, je zult verbaasd staan.

Becak in Yogyakarta

Yogyakarta, de ziel van Java

Yogyakarta is zo’n stad waar je alles vindt. En dat klinkt als een cliché maar het is echt zo. In tegenstelling tot Jakarta (wat wij er tegen vonden vallen) of Kuta (super toeristisch) is Yogyakarta een grote, maar sfeervolle stad. Het is het belangrijkste centrum voor de klassieke Javaanse kunsten zoals batik, ballet, drama, muziek, poëzie en poppenspel. Maar het is misschien nog wel bekender omdat het de perfecte uitvalsbasis is om de tempels van Borobudur en Prambanan verkennen, of voor een vroege ochtend wandeling op de Gunung Merapi.

TIP – er wordt hier veel Batik verkocht, mooie kunst. Maar pas op voor oplichters!

Toeristen komen hier, niet alleen aangetrokken door de pracht en praal van de stad, maar ook door de keuken en de winkelstraten, en de verschillende taal en culturele cursussen die hier aangeboden worden.. Ze zeggen in Java ook wel eens; ‘Jakarta is de motor van Java, Yogyakarta is de ziel‘. En dat is een prime omschrijving!

Yogyakarta

Taman Sari, een van de bezienswaardigheden in de stad

Op vakantie naar Java met Sawadee!

Bezienswaardigheden Yogyakarta

Er is een hoop te zien in en rondom Yogyakarta. De bekendste bezienswaardigheden rondom de stad zijn natuurlijk de Borobudur en de Prambanan. Maar in de stad zelf is ook het een en ander te zien, met Fort Vredenburg, Kraton Yogyakarta, de Jalan Malioboro en Taman Sari als belangrijkste bezienswaardigheden.

Fort Vredeburg

De Nederlandse invloeden in Yogyakarta zijn nog goed te zijn. In de stad ligt namelijk een Nederlands fort dat werd gebouwd aan het eind van de 18e eeuw. Fort Vredeburg is typisch fort met hoge wachttorens op elke hoek. Het fort ligt tegenover aan van de paleizen van Yogyakarta.

Het fort is tegenwoordig gerestaureerd en omgevormd tot een museum. In het museum staat de onafhankelijk van Indonesië en Yogyakarta centraal. Hier kun je ook zien dat de Nederlanders in die tijd een minder rooskleurige rol speelden.

Kraton Yogyakarta

De grootste bezienswaardigheid van de stad is het kraton van Yogyakarta. Het kraton is het paleis van de sultan dat werd gebouwd in 1755. Vandaag de dag is het kraton nog steeds residentie van de sultan.

Het Kraton Yogyakarta is zeer indrukwekkend, zeker wanneer je bedenkt dat het complex al meer dan 200 jaar oud is. Een groot deel ervan is echter ingericht als museum en toegankelijk voor publiek. Het kraton ligt midden in het centrum en is dus moeilijk te missen. Het is wel belangrijk dat je gepast gekleed gaat.

Jalan Malioboro

Jalan Malioboro is de grootste winkelstraat van Yogyakarta. De straat ligt midden in het toeristisch centrum. In de omgeving vind je veel hotels en resorts maar ook goedkopere hostels en guesthouses. De straat staat overdag helemaal vol met kraampjes die de meest uiteenlopende producten verkopen.

’s Avonds kun je op Jalan Malioboro prima terecht voor een hapje en een drankje. Veel van de marktkramen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor tafeltjes waar je heerlijk kunt eten. Let wel op dat het in hethoogseizoensoms erg druk kan zijn in deze winkelstraat. Er is in Yogyakarta dus voor iedereen wat leuks te doen. Naast het bezoeken van indrukwekkende tempels en paleizen kun je namelijk ook heerlijk winkelen of lekker gaan zitten bij een van de vele restaurants of bars.

TIP – let op zakkenrollers die hier soms actief zijn!

Slapen Yogyakarta

Er is in Yogyakarta keuze genoeg wat betreft hotels en hostels. De bekende straten zitten vol met ontzettend leuke hostels en hotels. De ene wat beter dan de ander. Over het algemeen zijn alle accomodaties redelijk tot goed. In het hoogseizoen kan het noodzakelijk zijn om van te voren wat te boeken. Buiten het hoofdseizoen kan je rustig op de bonnefooi gaan, er zijn genoeg mogelijkheden te vinden. Ook buiten de twee bekende straten (jl. Prawirotaman & jl Malioboro).

Wij sliepen een paar nachten in het Pandanaran hotel. Dit omdat er een aanbieding was waardoor we voor 20 euro super luxe sliepen, inclusief ontbijt en rooftop zwembad :). Normaal gesproken is dit hotel we wat duurder volgens mij. In dezelfde straat (jl. Prawirotaman) zitten er nog een aantal hostels en hotels die allemaal prima service en kamers bieden.

Prambanan

Ongeveer 20 kilometer ten oosten van Yogyakarta ligt het Prambanan tempelcomplex. Net als Borobodur werd dit complex pas 1000 jaar na de bouw per toeval ontdekt. Dit enorme complex bestaat uit meer dan 200 tempels.

De Prambanan is zeker een bezoek waard wanneer je in Yogyakarta bent. Er gaan dagelijks pendelbussen vanuit het centrum van de stad naar Prambanan. De entreeprijs voor Prambanan bedraagt slechts enkele euro’s. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om onder begeleiding van een gids het complex te bekijken.

Borobodur

Veel mensen die Yogyakarta bezoeken, brengen een bezoek aan het tempelcomplex van Borobodur. Dit tempelcomplex is een van de grootste bezienswaardigheden van heel het land. Borobodur is namelijk niet alleen de grootste boeddhistische tempel ter wereld maar ligt ook nog eens op een zeer bijzondere locatie.

Het indrukwekkende complex wordt vaak vergeleken met bouwwerken als de Taj Mahal en Angkor Wat. De immense tempel werd in de 8e eeuw gebouwd. De bouwperiode wordt geschat tussen de 80 en 100 jaar.

Borobudur

Beste reistijd

De beste tijd om naar Yogyakarta te gaan is rond het droge seizoen. Dit is van april tot en met oktober. Tijdens deze manden heb je de minste kans op regen tijdens het bezoeken van de bezienswaardigheden. Reizen in het regenseizoen kan natuurlijk ook aangezien het vaak alleen in de vroege avond regent En aangezien je al rond 6:00 uur op stap kunt heb je lang genoeg de tijd!

Beste reistijd Yogyakarta

Hoe kom je er?

Yogyakarta is een van de bekendste steden in Java en is op veel manieren te bereiken. De meeste mensen zullen hier met de bus komen hoewel je hier ook een luchthaven en treinstation hebt. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden om er te komen (en te vertrekken);

Vliegtuig

Er is een internationale luchthaven in Yogya, zoals de stad ook wel genoemd wordt. Vanaf hier kun je naar de belangrijkste luchthavens in Indonesië vliegen (Jakarta, Denpasar, Sumatra, Sulawesi, Flores etc.).

Ook bestemmingen als Kuala Lumpur en Singapore zijn bereikbaar. Voor binnenlandse vluchten betaal je 35.000 Rp aan departure tax, voor internationale vluchten is het 110.000 Rp.

Bus

Het grootste busstation is Giwagan, 5 kilometer buiten te stad. Je kunt hier bussen nemen naar elke uithoek in Java, zelfs naar Bali. Buskaartjes koop je op het station of bij je accommodatie.

Kaartjes zijn op het station goedkoper, maar bij je accommodatie (of touroperators) is het makkelijker en wordt je vaak opgepikt bij je accommodatie. Enkele bestemmingen; Jakarta (120.000-170.000 Rp – 12 uur), Bandung (80.000 – 100.000 Rp – 10 uur) en Denpasar, Bali (250.000 Rp – 19 uur).

Trein

Het treinstation ligt midden in de stad en heet Tugu Train Station. Vanaf hier kun je naar elke stad met een treinverbinding. De trein is het meest gekozen vervoersmiddel op Java en dat heeft een goede reden. Het reist prettig, snel en comfortabel. Het is daarom aan te raden dat je, zeker in het hoogseizoen of rond lokale feestdagen, je ticket van te voren boekt. Een handige app hier voor is tiket.com. Je kunt op deze app je tickets bestellen en betalen. Op het treinstation kan je daarna eenvoudig je ticket uitprinten met de code die je krijgt.

Wat wij vinden;
 • Azië Expert

Samenvatting

Yogyakarta is een van de belangrijkste steden van het eiland Java. Yogyakarta staat vooral bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Indonesië. Het mooie van Yogyakarta is dat veel oude tradities en gewoonten zijn behouden.

4.8

Vragen, opmerkingen en antwoorden

6
 1. Tim

  Hoe zijn jullie vanuit Jakarta naar Yogya gereisd? Wij willen de trein nemen maar is dat handig?

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi tim! De trein is een ideaal vervoersmiddel vanuit Jakarta naar Yogya. Ik zou wel aanraden om een paar dagen van te voren je ticket te boeken via tiket.com. De trein is lokaal ook erg populair en de goedkope stoelen gaan ook rap. Verder super handig vervoer en lekker relax en comfortabel. Zeker doen dus 🙂

   Beantwoorden
 2. Justin

  Top stad

  Yogya is echt veruit de leukste stad van Java. Ik vond het geweldig. Zoveel leuker dan Jakarta. Ik zou iedereen aanraden om direct vanuit Jakarta door te reizen naar Yogya, hooguit een tussenstop doen in Pandagaran. Top stad

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 3. Lisette

  Klinkt als een gezellig stad. Wij willen er volgende maand ook heen.
  Hebben jullie nog aanraders waar je goed kan slapen?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Lisette,
   Wij sliepen een paar nachten in het Pandanaran hotel. Dit omdat er een aanbieding was waardoor we voor 20 euro super luxe sliepen, inclusief ontbijt en rooftop zwembad :). Normaal gesproken is dit hotel we wat duurder volgens mij. In dezelfde straat (jl. Prawirotaman) zitten er nog een aantal hostels en hotels die allemaal prima service en kamers bieden.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.